Lleonart: “La manca de personal mèdic per cobrir les vacances és el resultat de que Salut hagi maltractat durant anys als professionals”

Un médico de vacaciones

A diferència dels darrers anys, el Departament de Salut no ha elaborat cap pla específic per cobrir les vacances d’aquest estiu dels professionals i mantenir l’activitat assistencial regular als centres d’atenció primària de Catalunya. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es va limitar a anunciar en una roda de premsa del passat 1 de juliol que es destinarien 9,2 milions d’euros a la contractació del personal necessari per a aquest període, una previsió que no consta enlloc de forma oficial.

En declaracions a Diario Médico, el secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha valorat aquesta situació: “Ningú sap d’on surten els diners, si és una partida contemplada dins del pressupost ordinari o si és extraordinari, i no es pot fiscalitzar aquesta promesa perquè no hi ha document oficial”, sosté.

En una altra compareixença recent, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, va assegurar que es mantindria l’activitat en tots els CAP, així com entre un 85 i un 95% de l’activitat assistencial. En aquest sentit, el secretari general del sindicat percep que “es centrifuga la responsabilitat als propis centres”, deixant en les seves mans l’adequació dels horaris dels facultatius “fins que algun dia no puguin obrir per manca de personal”.

Pel que fa a l’afirmació del manteniment habitual de l’activitat, Lleonart considera que es tracta més aviat d’un anunci “per no generar alarma” entre la població que no pas d’un fet que realment puguin complir. De fet, Salut ha assegurat que reforçaria les zones de major afluència turística, però les delegacions territorials de MC afirmen que totes les gerències els han indicat que no hi haurà reforços. “Si no poden trobar personal per cobrir places fixes, com trobaran a algú per cobrir un consultori en una zona rural durant dos mesos? De veritat ens creiem que això passarà?”, qüestiona el secretari general del sindicat mèdic.

Així doncs, l’organització sindical es mostra crítica amb la “inexistent” gestió del sistema de salut per aquest estiu, així com amb el funcionament del Departament de Salut durant els darrers mesos. “Com que mai s’ha substituït al personal mèdic de primària, ara es troben que no poden. Aquest és el resultat d’haver estat maltractant durant anys als professionals”, conclou Lleonart.