Lleonart: "La solució és tractar millor als professionals que donen sortida als problemes de salut i posar-ne més"

Xavier Lleonart al Planta Baixa

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha estat entrevistat aquest dijous pel programa Planta Baixa de TV3 per analitzar la situació del personal facultatiu de la sanitat pública que es planteja iniciar mobilitzacions davant la falta de millores de les seves condicions laborals, professionals i retributives. Lleonart ha denunciat la "manca de planificació endèmica" de les administracions sanitàries dels últims 10 anys que "no han fet res" per resoldre el problema de les jubilacions mèdiques, que amenacen amb deixar el sistema sanitari sense professionals suficients per atendre la demanda assistencial.

El responsable sindical ha afirmat que la falta de facultatius s’explica sobretot per les condicions de treball que s’ofereixen al sistema públic de salut. "No hi ha metges que estiguin disposats a treballar en les condicions precàries amb què es treballa actualment a la sanitat".

En aquest sentit, ha posat com a exemple els metges de família que han d’atendre en una jornada entre 40 i 60 visites, els quals es qüestionen per què han d’exercir en aquestes condicions, i els que tenen l’oportunitat d’entrar a treballar al sistema "se’ls hi passen les ganes".

Pel que fa a la incorporació de nous perfils professionals als centres d’atenció primària (CAP), Lleonart ha explicat que, tot i que la feina d’aquests professionals és benvinguda, amb aquest mesura "no es resol el nus central del problema", que no és un altre que "quan una persona demana hora per veure el seu metge pot trigar 30, 35 o 40 dies a ser atès".

El secretari general de MC ha conclòs que l’única solució per descongestionar el sistema és “tractar millor als professionals que donen sortida als problemes de salut de la població i posar-ne més”.