Lleonart: “Les polítiques de salut han de ser les grans protagonistes en l’agenda del nou Govern”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha afirmat aquest dimarts que les prioritats del sindicat no canviaran “governi qui governi” la Generalitat en els propers quatre anys i ha deixat clar quina serà la petició principal que farà al nou executiu: situar les polítiques de salut com les grans protagonistes en l’agenda del futur Govern, amb un increment del pressupost i un major protagonisme del col·lectiu mèdic.

“Creiem que és imprescindible que el Govern que surti d’aquest tauler polític sigui sensible i escolti els professionals sanitaris de primera línia, perquè el model sanitari català, tal com el coneixíem, està esgotat i cal reformular-lo”, ha dit en una entrevista a ConSalud. “En aquest procés, és fonamental que se situï els pacients en el sistema sanitari, oferint-los una atenció amb un alt nivell de qualitat –ha afegit–, però també s’ha de pensar en els professionals a l’hora de repensar el model de sanitat que volem”.

En aquest sentit, ha assenyalat que la gestió sanitària s’ha d’impregnar del criteri clínic i professional, i oblidar-se dels dogmes economicistes. “El metge no pot veure condicionada la seva acció pel cost que tingui i ha de prendre les seves decisions clíniques d’acord, exclusivament, amb el benestar dels pacients”, ha sentenciat.

No obstant, el marge de maniobra pot ser molt reduït si no s’injecten més recursos econòmics, tal com ha advertit: “És necessari un increment mínim del 50% del pressupost del Departament de Salut, per assolir no menys de 15.000 milions d’euros anuals [sense comptar la despesa extraordinària provocada per la pandèmia]. Portem més de 10 anys de retallades, en els quals el sistema sanitari s’ha vist clarament perjudicat”.

D’altra banda, ha explicat que el sindicat reclamarà, a més, una millora substancial de les condicions laborals i professionals del personal facultatiu, amb l’objectiu de retenir els metges interns residents (MIR) i evitar la fuga de professionals que se’n van de Catalunya atrets per millors ofertes de treball. “Arribarà un moment en el qual no tindrem capacitat de lluita, perquè els professionals hauran marxat. Amb una jubilació massiva en els propers anys i sense ser capaços de retenir el talent dels sanitaris que formem, no hi haurà qui protesti, perquè no hi haurà ningú”, ha dit Lleonart, que ha alertat els responsables sanitaris que o bé resolen aquesta situació “de manera urgent” o tindran un greu problema.