Lleonart: “MC segueix sent el sindicat més representatiu i majoritari entre els facultatius, i ostenta tota la legitimitat negociadora”

Xavier Lleonart

El president del sector d’Hospitals concertats de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha valorat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha declarat nul el pacte subscrit entre el sindicat i les patronals sanitàries el 15 de febrer passat, que va suposar la desconvocatòria de la vaga de facultatius prevista per a aquell mateix mes. En un article d’opinió publicat a Redacción Médica, Lleonart adverteix que la resolució judicial estableix un perillós precedent que “soscava l’essència mateixa del sindicalisme”. El dirigent confia que el recurs que presentarà l’organització davant el Tribunal Suprem revocarà la sentència i recorda que, tot i la garrotada judicial, “la realitat és que MC segueix sent el sindicat més representatiu i majoritari entre els facultatius catalans, amb més de 9.000 afiliats i afiliades, i ostenta tota la legitimitat negociadora”.

Per a Lleonart, el més greu de la sentència és que qüestiona la capacitat del sindicat mèdic per arribar a acords sobre les condicions laborals dels facultatius i neutralitza l’eficàcia de la vaga com a instrument de pressió, ja que els pactes per posar fi a les mobilitzacions “poden acabar sent paper mullat”. En aquest sentit, considera que la justícia no pot avalar que totes les negociacions de relacions laborals hagin de passar per les mans dels sindicats de classe “anomenats majoritaris” perquè molts treballadors “no se senten representats per aquestes organitzacions”.

Pel que fa a la reacció de MC després de la sentència, el responsable dels hospitals concertats de l’organització no descarta la convocatòria d’una vaga “que posi una altra vegada en escac al sistema sanitari”, però alhora avisa que hi ha altres opcions de mobilització  “que poden ser igual o més eficaces per fer visible que la indignació del nostre col·lectiu es troba en un punt de no retorn”. La voluntat del sindicat, assenyala, és aconseguir un espai propi de negociació per als facultatius que no exclogui cap sindicat que compti amb aquests professionals entre els seus afiliats. Fer efectiu aquest anhel dels metges i metgesses es troba en mans de l'Administració si té la voluntat d’oferir una sortida efectiva al conflicte, apunta Lleonart.