Lleonart: "No és exagerat afirmar que la crisi de facultatius és una amenaça per a la sostenibilitat de la sanitat pública"

Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha desgranat els motius que justifiquen la convocatòria de vaga dels propers dies 25 i 26 de gener i per què el sindicat mèdic manté la protesta malgrat l'aprovació del conveni col·lectiu de la xarxa concertada. En un article d'opinió publicat al diari El País, Lleonart ha afirmat que la sanitat pública pateix una "profunda degradació" que s'aguditza per la crisi de facultatius que viu el sistema de salut. "Un futur proper amb molt pocs metges treballant al sistema és un escenari més que plausible si no es produeix un canvi radical en les condicions assistencials i laborals dels professionals", ha assegurat.

Respecte a l'acord de conveni que han aconseguit els sindicats no mèdics amb les patronals sanitàries, Lleonart ha explicat que el pacte no millorarà les condicions en què es presta assistència als centres sanitaris públics, per la qual cosa els pacients "no apreciaran cap millora en l'atenció que reben" i "no es reduiran les llistes d'espera, no millorarà l'accessibilitat de l'atenció primària i les urgències no deixaran d'estar col·lapsades".


És per això que MC no ha avalat el conveni, ja que els facultatius "no podem seguir prestant l'assistència en les condicions actuals". El secretari general del sindicat mèdic ha criticat el model sanitari de baix cost, “sustentat per la precarietat dels seus professionals” i ha remarcat que aquesta fórmula de gestió "no té continuïtat".

Així, mentre el sector sanitari "segueix sent un reducte de portes giratòries, càrrecs hipertrofiats i associacions patronals que actuen com a agents extractius dels recursos públics", la "fatiga" i la "desmotivació" són sentiments generalitzats entre el col·lectiu mèdic. "No és exagerat afirmar que la crisi de facultatius és una amenaça per a la sostenibilitat de la sanitat pública", ha alertat Lleonart.

La manca de metges, ha apuntat el responsable sindical, és deguda a les condicions assistencials, laborals i retributives que ofereix la sanitat pública a aquests professionals, però també a la cultura laboral de les noves generacions. Si el sistema no és atractiu per als joves facultatius i no és capaç de retenir-los, "amb qui comptarem per substituir les jubilacions massives de la propera dècada? Qui atendrà les demandes assistencials d'una població cada cop més envellida?", ha qüestionat.

Finalment, Lleonart ha demanat a la població que se sumi a les reclamacions dels seus metges i que els acompanyin a les protestes, perquè "és un moment crucial en què està en joc la salut de tots".