Lleonart: "Tenim un sistema que maltracta els seus professionals i no els ofereix cap expectativa de futur"

Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha repassat aquest dimecres l’actualitat sanitària en una entrevista al programa "8 al Dia" de 8TV. Una vegada més, el responsable sindical ha llançat un crit d’alerta sobre la incidència de la síndrome d’esgotament professional (burnout) entre el col·lectiu mèdic. Lleonart ha recordat que més d’un 30% dels facultatius està afectat per tots els símptomes del burnout (cansament emocional, despersonalització i manca de realització) i ha remarcat que els professionals es cremen per la quantitat d’hores que han de treballar i les condicions en què han de fer-ho. "Tenim un sistema que maltracta els seus professionals i no els ofereix cap expectativa de futur", ha asseverat.

En aquest sentit, ha avisat que el 57% dels metges interns residents (MIR) manifesta que, un cop finalitzin el període de formació sanitària especialitzada, marxaran a exercir la professió fora del país. Lleonart ha explicat que aquesta situació és especialment greu tenint en compte que en la propera dècada es jubilarà prop del 50% dels facultatius actualment en actiu.

Pel que fa al pressupost de Salut per a l’any 2022, el secretari general del sindicat mèdic ha afirmat que l’increment de 1.500 milions que preveuen els comptes és insuficient, ja que no s’equiparen als 3.000 milions amb que es van “vitaminar” els darrers pressupostos aprovats per fer front a la factura pandèmica. "El 2022 encara s’haurà de gestionar el que queda de pandèmia, més tota la postpandèmia: atenció a la salut mental, intervencions endarrerides, etc.", ha detallat. Així mateix, ha afegit que la partida sanitària "tampoc servirà per revertir les retallades del darrers 10 anys".

Respecte a la situació de la pandèmia, Lleonart ha demanat que se segueixi vacunant la població per superar el 80% d’immunització i ha apel·lat a la prudència davant el proper hivern, atès que la COVID se solaparà amb les malalties respiratòries típiques d’aquesta estació.