Lleonart: “Tenim un sistema sanitari que ja no s’aguanta per enlloc i cal repensar-lo”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha afirmat aquest dissabte que, abans de la pandèmia de COVID-19, el sistema de salut s’aguantava pel “professionalisme” del personal sanitari i la “paciència” de la població, però ha precisat que l’impacte del coronavirus “ha arrasat” les poques estructures que quedaven dempeus. “En l’actualitat, tenim un sistema que ja no s’aguanta per enlloc, amb uns professionals que en el millor dels casos estan emprenyats, perquè en el pitjor estan abandonant o desmotivats, i, per tant, cal repensar com es formula un nou model sanitari”, ha dit.

En una entrevista a Catalunya Press, Lleonart ha reiterat que cal apartar l’economia del centre del sistema i reemplaçar-la per les persones, amb referència als pacients, que són l’objectiu principal del procés assistencial, i als professionals, que, segons ha remarcat, tenen suficients coneixements per poder pilotar la sortida de la crisi actual. “El model sanitari ja venia ferit de mort per les retallades dels darrers 10 anys i la pandèmia l’ha rematat”, ha argumentat, motiu pel qual “ara és el moment de reformular-lo”.

Amb tot, el dirigent sindical ha admès que la gestió de la COVID-19, sobretot durant la primera onada, era “molt complicada”, atès que cap administració no podia estar preparada per respondre a una situació “absolutament” excepcional. “Podem entendre que hi hagi errors de gestió –ha assenyalat–, però el que no entenem per cap concepte és que no es reconeguin i no es demani disculpes”. No obstant això, ha afegit que el més greu és que la solució a tots aquests desencerts “sigui aprofundir en un sistema low cost de retallades”. 

En aquest sentit, ha alertat que les conseqüències poden ser pitjors que durant la pandèmia, pel fet que, en la nova normalitat, s’acumularà l’atenció ordinària endarrerida del darrer any, l’esgotament dels professionals i la sobrecàrrega assistencial afegida a un sistema ja sobrecarregat de mena. “Estem en una situació que qualificaria de límit i no ens consta que les administracions estiguin sent sensibles davant aquest escenari”, ha lamentat.