El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha analitzat l’evolució de les guàrdies mèdiques en un article d’opinió publicat aquest dissabte a ElNacional.cat. El responsable sindical ha subratllat que, avui dia, els serveis d’urgències funcionen, en la majoria de casos, com a “espais d’atenció 24/7 en els quals els professionals treballen en mode cadena de muntatge”, és a dir, “les Urgències són ara una sort de supermercat de la salut obert 24 hores, en què s’atén tot i hi va tothom, per a qualsevol cosa”.
Així ho ha volgut deixar clar a la consellera de Salut, Olga Pané, després que el 18 d’octubre manifestés en una resposta per escrit a una pregunta parlamentària que “una guàrdia no és un torn més de treball, sinó un punt d’assistència especialitzada que s’activa únicament en funció d’una necessitat urgent i no planificada”. Lleonart ha criticat aquestes paraules de la dirigent de Salut i ha remarcat que “les guàrdies actuals no tenen res a veure amb el model dissenyat als anys 60”, sinó que són “jornades maratonianes de feina, sovint sense descans”.
Lleonart ha insistit que el sistema sanitari català es troba tan saturat que, quan no permet una accessibilitat ràpida, la població recorre als serveis d’urgències per rebre atenció immediata. A més, en els últims anys s’ha produït un increment demogràfic que ha vingut acompanyat d’un envelliment progressiu de la població, una greu crisi econòmica i una pandèmia que han tensionat la sanitat “fins a l’extrem”, fent que la sanitat pública es trobi “agafada amb pinces”, ha denunciat.
En aquest context, el dirigent sindical ha recordat que MC ha reclamat que les metgesses embarassades puguin deixar de fer guàrdies sense que això els suposi una penalització econòmica, ja que “treballar 24 hores ininterrompudes amb aquest nivell d’exigència és perjudicial per a la salut de la dona gestant i del nadó”.
Finalment, Lleonart ha alertat que els metges i les metgesses joves no hi veuen cap sentit a les guàrdies de 24 hores i prefereixen formar-se en especialitats que no en fan. “Quan surten d’Erasmus o fan pràctiques a altres països, veuen que les jornades d’atenció continuada s’organitzen de manera més racional, pensant sempre en el benestar dels professionals. L’anomalia som nosaltres i la lluita pel canvi de model arribarà ben aviat”, ha conclòs.