La secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Lourdes Franco, ha respost a les afirmacions que es van formular per part d’alts càrrecs de l’empresa sanitària pública a la Jornada d’Equips Directius de l’ICS, celebrada el passat dia 30 de setembre al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Segons va informar el Diari de Tarragona a la seva crònica de l’acte, alguns dels ponents van negar que a l’atenció primària faltin professionals mèdics i en el seu lloc van presentar una nova tesi: "falten més hores de metges fent de metges".
La resposta de Lourdes Franco és rotunda. "Totes les hores que fan els metges són de metges perquè en tot allò que fem hi ha un sentit clínic", ha asseverat. Així mateix, els representants dels directius de l’ICS van manifestar que la gran majoria de consultes que reben els metges de família les podrien resoldre altres professionals, com ara infermeres o auxiliars. Davant d’això, Franco ha assegurat que la delegació excessiva de competències pròpies obre la porta a l’intrusisme. "Els sabers són diferents entre els estaments professionals, cadascú s’ha de centrar en allò que sap i s’ha format", ha afegit.
Per a la responsable sindical, rere el negacionisme del personal directiu sobre el dèficit de facultatius a l’atenció primària hi ha la voluntat d'"amagar la incompetència de la seva gestió", atès que "no han planificat quan calia la formació dels metges necessaris per fer front a les jubilacions" i “no han fet atractiva l’especialitat de medicina familiar i comunitària”. A més, ha recordat que les retallades van fer desaparèixer gairebé un miler de metges i metgesses dels CAP, dels quals un 60% no s’han recuperat. "La falta de facultatius és una realitat matemàtica", ha remarcat.
Pel que fa a la incorporació de nous perfils professionals al primer nivell assistencial, defensada també pels directius assistents a la jornada, Franco ha considerat que són contractacions positives si s’orienten a la millora de l’atenció global dels pacients, "el problema és que moltes vegades les consultes que reben aquests professionals provoquen un embut a les agendes dels facultatius, perquè són els que les acaben resolent", ha explicat.
Finalment, la secretària d’atenció primària de MC ha lamentat que els directius de l’ICS no valorin professionalment el personal facultatiu d’atenció primària, "ni la feina que fem ni el temps mínim imprescindible que hem de dedicar a cadascuna de los nostres tasques". No obstant això, Franco està convençuda que si l’entitat fes un estudi que dimensionés la necessitat de professionals en relació amb la cartera de serveis, "es veuria de manera clara la quantitat de facultatius que requereix el sistema".