Mayer: "A l'hora d'arribar a la caixa del supermercat cal pagar amb vocació"

Àlex Mayer

El secretari MIR i de joves facultatius de Metges de Catalunya (MC), Àlex Mayer, ha participat aquest dissabte al programa laSexta Xplica dedicat als salaris dels treballadors. Com a representant del col·lectiu de residents, Mayer ha destacat la precarietat de les retribucions que perceben els metges joves, el sou dels quals depèn en gran part de les guàrdies. Així, ha explicat que un resident de primer any tot just cobra 1.100 euros mensuals, sense incloure les jornades d'atenció continuada. Afegint-hi les guàrdies, que eleven fins a 60 o 70 les hores de treball setmanal, el salari pot arribar a ser d’uns 1.500 euros al mes. Davant de les deficients condicions retributives dels MIR, Mayer ha ironitzat dient que als professionals del sector sanitari "ens toca pagar amb vocació. A l'hora d'arribar a la caixa, cal pagar amb vocació".

La dependència dels MIR respecte a les guàrdies per assolir un sou digne es va fer encara més evident durant la pandèmia. Lluny de servir per millorar les condicions laborals, la crisi sanitària va suposar una reducció salarial per als metges residents, ja que, segons ha explicat Mayer, la reorganització de l'assistència i el treball per torns de 12 hores va fer desaparèixer les guàrdies i, en conseqüència, els joves facultatius van passar a cobrar menys.

Mayer també ha defensat la sanitat pública davant de la privada i ha qüestionat la utilitat de baixar els impostos, ja que la sanitat "s'ha de pagar, sigui a través d'impostos o d'aportacions privades".

El representant del sindicat mèdic ha assegurat que nombrosos estudis han demostrat que la sanitat pública, pagada a través d'impostos, "és més barata, eficient i millor que la sanitat privada". Així mateix, ha advertit que les quotes baixes que ofereixen algunes mútues privada són temeràries perquè "el dia que tinguis alguna cosa aquesta mútua no et despenjarà el telèfon".

Mayer ha recordat que els tractaments mèdics cada vegada són més cars i és més eficient que es gestionin a través del sistema públic. "Per això és tan important no retallar en sanitat", ha conclòs.