Com és conegut, aquest any Catalunya no ha pogut assignar el 100% de les places MIR que s’oferien als hospitals universitaris i unitats docents d’atenció primària del país. De les 218 vacants que van quedar buides a tot Espanya en el procés ordinari d’adjudicació, 71 corresponien a places de l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) a centres ubicats a Catalunya. Tot i que el Ministeri de Sanitat va organitzar una segona ronda d’adjudicacions per a metges extracomunitaris, tampoc no es va aconseguir adjudicar la totalitat de places. Així, aquest MIR 2022 ha tancat amb 93 places buides, de les quals 14 són de MFiC a Catalunya.
El secretari MIR i de joves facultatius de Metges de Catalunya (MC), Àlex Mayer, ha reflexionat sobre aquest fet en un article d’opinió publicat al diari Nació Digital. "L’efecte immediat per a les unitats docents afectades, que veuen com el nombre de residents amb què comptaven es veu disminuït, és que disposaran de menys personal per alleugerir la càrrega assistencial dels equips", ha explicat. A mig i l llarg termini, ha afegit, la falta d’especialistes serà un problema que "recaurà sobre el conjunt del sistema sanitari", ja que en els propers anys hi haurà un gran nombre de jubilacions mèdiques. "Farien bé les diferents administracions sanitàries en no prendre’s el fenomen de les vacants MIR de MFiC com una anècdota i reflexionar profundament sobre les causes d’aquesta situació i sobre les mesures a aplicar".
En aquest sentit, Mayer ha reclamat "potenciar, cuidar i finançar adequadament l’especialitat", dotant l’atenció primària amb el 25% del pressupost sanitari. "L’Administració té la responsabilitat de dotar de reputació i prestigi la medicina de família, entre la resta d’especialitats i entre la població en general", ha assenyalat.
A més de prestigiar l’especialitat de medicina familiar, el reforç de les plantilles dels CAP "no pot esperar", segons el representant dels MIR. "S’han de poder reemplaçar les jubilacions, substituir les baixes i les vacances, allò que sembla natural però que no es fa".
Una altra mesura fonamental és la millora de les condicions laborals i retributives, que també són un "element de prestigi i d’atracció de joves facultatius cap a l’especialitat". A més de la millora econòmica, cal incidir en les condicions de treball, ha afirmat, amb jornades "més curtes" i càrregues de treball "més ajustades".
Per tot això, Mayer ha instat les administracions a fer una aposta "clara" per la sanitat pública. "Millora de les condicions laborals, estabilitat, reforçament de plantilles, augment de sous, reducció de tasques no assistencials i més facilitats per la investigació".