MC aconsegueix que es reconegui com a accident de treball la mort per COVID-19 d’un facultatiu

Metges de Catalunya (MC) ha aconseguit que la mútua de l’Hospital de Martorell, on treballava el metge Mario Rafael Chalco que va traspassar el juliol passat infectat per la COVID-19 mentre exercia la seva professió, reconegui la seva mort com a accident de treball.

Inicialment, la baixa del facultatiu, de 52 anys i que va estar més de cent dies ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital de Bellvitge, va ser catalogada com a malaltia comuna, circumstància que impedia que la seva dona i els seus fills poguessin obtenir les prestacions de viduïtat i d'orfandat, respectivament, ja que el professional només portava un any treballant al centre.

El doctor era l'únic suport econòmic de la seva família que, al gener passat, va venir des d'Argentina per visitar-lo i, després de l'esclat de la pandèmia del coronavirus i el tancament de les fronteres, va quedar en un limbe legal en no tenir regularitzada la seva situació.

En declaracions a EFE recollides per diversos mitjans de comunicació, la representant de MC, Àngels López, que ha assessorat la família en tot aquest procés per canviar la catalogació de la baixa i la defunció del facultatiu, s’ha mostrat molt satisfeta, perquè “finalment s’ha fet justícia” amb aquest cas. 

“Era molt evident –ha afegit López– que la defunció del doctor Chalco havia de ser considerat un accident laboral, atès que des l’inici de l’epidèmia va estar en la primera línia atenent malalts amb COVID-19 i en una situació precària pel que fa a les mesures i equips de protecció”.

Així mateix, ha lamentat els obstacles que estan posant algunes mútues per reconèixer les baixes dels facultatius per COVID-19 com a accident de treball, però ha animat els professionals de la salut que s’hagin contagiat de coronavirus a sol·licitar aquest reconeixement per assegurar-se que, en cas de patir seqüeles i/o recaigudes, aquestes siguin tractades administrativament com a contingència laboral.