MC acusa l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris d’”usurpar” les funcions sindicals amb la creació del defensor sanitari

Hospital Comarcal del Pallars a Tremp

Metges de Catalunya (MC) retreu al Consell d’Administració de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) la creació del defensor del personal sanitari, una figura que “usurpa” la funció pròpia dels sindicats. Aquesta empresa pública del Govern, que gestiona l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i l’Hospital Comarcal del Pallars a Tremp, ha escollit al cirurgià jubilat Joan Viñas Salas per defensar al personal d’ambdós centres, una tasca que diversos sindicats ja duen a terme a tot el territori.

Així doncs, encara que GSS l’ha descrit com una “figura pionera” a Catalunya, els seus objectius i funcions són els mateixos que els de les organitzacions que vetllen pels drets laborals, professionals i socials del personal sanitari, com és el cas de MC amb els facultatius des de fa més d’un centenar d’anys.

Segons l’entitat, el defensor del personal sanitari serà un “mediador” que complementarà als sindicats, fent d’intermediari entre el treballador i els actors implicats en qualsevol problema o petició per intentar trobar-ne una solució. En aquest sentit, MC sosté que no és necessari delegar responsabilitats pròpies dels comitès d’empresa i dels sindicats en figures que “trepitgin la seva feina”, doncs aquestes organitzacions ja tenen poder judicial per actuar i resoldre qualsevol dificultat laboral.

Per tant, encara que la implantació del càrrec té caràcter experimental i la seva durada serà inicialment de dos anys, el sindicat recalca que és "totalment innecessari" que es creïn “noves figures” les funcions de les quals siguin les mateixes que les d’organitzacions ja existents i demana dedicar esforços a qüestions sanitàries més urgents.