MC acusa l’ICS de llançar un “nou atac” contra els metges amb un document que amplia les atribucions d’infermeria

Metges de Catalunya (MC) culpa l’Institut Català de la Salut (ICS) de llançar un “nou atac” contra la professió mèdica, en divulgar entre els Equips d’Atenció Primària (EAP) de tot el territori una proposta de millora de la representació dels àmbits de responsabilitat infermera* en el sistema d’informació assistencial d’Atenció Primària i Comunitària (e-CAP), que amplia les atribucions infermeres en el terreny de la prescripció, la incapacitat laboral transitòria (IT), el tractament anticoagulant oral (TAO), les derivacions, l’analítica i els trasllats sanitaris.

El sindicat considera que el document, elaborat per la responsable corporativa d’infermeria de la Direcció Assistencial de l’ICS, Maria Eulàlia Juvé, conté algunes indicacions de “dubtosa legalitat” i d’altres que “clarament contradiuen la legislació vigent”. Per aquest motiu, l’organització ha sol·licitat una reunió urgent amb els responsables de l’ICS per tractar el tema i, mentrestant, ha demanat la paralització immediata de l’aplicació de les noves directrius d’infermeria prevista per a finals de novembre.

Segons proposa l’ICS en aquest informe de cinc pàgines, el col·lectiu infermer podrà requerir proves analítiques i de laboratori, així com tramitar derivacions a un altre especialista i sol·licitar un transport sanitari per al desplaçament d’un pacient. Aquesta sol·licitud haurà d’estar fonamentada en la valoració de l’estat del malalt, la seva situació sociofamiliar i la seva capacitat d’autonomia, i no precisarà de la “delegació” d’un metge.

Els infermers també estaran autoritzats a fer el control del tractament anticoagulant a partir dels protocols consensuats i del seu criteri clínic. Només hauran de sol·licitar la valoració mèdica quan la Relació Normalitzada Internacional (INR, en les seves sigles en anglès) sigui molt elevada i iguali o superi el valor de 6.

Pel que fa a la prescripció infermera en el seguiment del malalt crònic i de l’atenció a problemes de salut lleus, l’ICS planteja, “fins a l’arranjament del marc legal”, substituir el concepte de “delegació” pel de “proposta de prescripció de medicació” que farà l’infermer i el metge l’haurà de confirmar o rectificar. En aquest supòsit, tampoc caldrà representar la delegació a l’e-CAP, tal com assenyala el document. La proposta quedarà registrada a nom de l’infermer i serà aquest qui escollirà el metge al qual l’adreça.

L’informe proposa uns circuits molt similars per a la gestió infermera de la Incapacitat Temporal (IT), suprimint el terme de “delegació” pel de “sol·licitud de valoració”. El metge que hagi estat elegit per l’infermer serà qui, finalment, haurà d’acceptar o rebutjar la proposta.  

Precedents
Aquesta no és la primera vegada que des de les administracions es promou la transferència de competències mèdiques a altres professionals sanitaris, en un intent de construir un model sanitari low cost i contrarestar els efectes de la disminució de la plantilla facultativa. 

A principis de novembre, MC instava formalment el Departament de Salut a retirar la “Guia d’actuació infermera d’urgències i emergències prehospitalàries”, elaborada per l’empresa pública Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que atribueix procediments mèdics al col·lectiu infermer.

En els darrers anys, el govern espanyol ha tingut sobre la taula un projecte de Reial Decret sobre prescripció infermera que, gràcies a la mobilització dels facultatius, s’ha modificat per deixar en mans del metge la prescripció de medicaments amb recepta.

L’any 2008, l’ICS va promoure un altre document sobre la gestió infermera de la demanda en l’atenció primària que va aixecar les protestes del sindicat. L’organització va presentar en aquell moment un informe al Consell de la Professió Mèdica, en què formalitzava el seu rebuig al pla, ja que considerava que traspassava competències mèdiques a la infermeria familiar i comunitària.

Però la controvèrsia va arribar, fins i tot, al si del mateix ICS. L’any 2009, MC posava al descobert un informe de l’Assessoria Jurídica d’aquest ens que titllava d’“il·legal” la prescripció infermera de medicaments i la delegació de sol·licituds de proves complementàries al personal d’infermeria.

En múltiples ocasions, MC ha reclamat la implicació dels col·legis professionals mèdics per fer front comú a aquestes polítiques. L’any 2013, el sindicat i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) van signar un manifest conjunt contra la transferència de competències “genuïnament” mèdiques al personal d’infermeria.


* Notícia actualitzada el 04/12/15 amb la darrera versió del document de millora de la representació dels àmbits de responsabilitat infermera en el sistema d’informació assistencial d’Atenció Primària i Comunitària (e-CAP).