MC acusa Salut de sembrar "desesperança" entre els professionals sanitaris

Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart ha assegurat que la "desesperança" és el sentiment que impera entre els professionals sanitaris després de gairebé dos anys de pandèmia i sis onades de COVID-19. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el responsable sindical ha relacionat aquest estat emocional amb la frustració generada per la manca de reforç del sistema públic de salut. "Després de la primera onada, tothom va tenir la percepció que allò podia ser el motor d'un canvi molt necessari en el sistema sanitari, un motor de transformació. Passats dos anys i veient que l'Administració no ha fet res, la sensació de desesperança cada cop és més intensa", ha remarcat.

Lleonart ha explicat que els professionals han hagut de "surfejar" les diferents onades amb el mateix nombre de personal i recursos, i això ha provocat que s’hagin "buidat psicològicament", sobretot en l’atenció primària, on ha titllat de “tsunami” els estralls provocats per les retallades, primer, i per la pandèmia després.

El desgast físic i emocional dels treballadors de la salut tindrà conseqüències durant els propers mesos, en els quals l’absentisme, les baixes i els abandonaments "seran la norma", alerta Lleonart.