MC adverteix que el copagament de fàrmacs de dispensació hospitalària per a malalties greus tindrà un efecte dissuasiu “preocupant”

divendres, 20 setembre, 2013

Metges de Catalunya (MC) creu que el copagament de 42 fàrmacs de dispensació ambulatòria a l’hospital, que entrarà en vigor a tot l’Estat a partir de l’1 d’octubre, per als pacients no ingressats amb malalties greus o cròniques com el càncer de pulmó, l’hepatitis C o l’artritis reumatoide, tindrà un efecte dissuasiu “preocupant”, ja que pot empènyer molts malalts a abandonar els seus tractaments, amb conseqüències greus en l’evolució de les afeccions.

El sindicat considera que la mesura, publicada aquest dijous al Boletín Oficial del Estado (BOE), repercutirà a llarg termini en els indicadors de morbiditat i mortalitat, pel fet que el nou copagament (els usuaris hauran d’abonar un 10% dels medicaments, amb un màxim de 4,20 euros per envàs) no busca tant la recaptació com sí la dissuasió dels malalts que acudeixin a la farmàcia hospitalària.

El secretari general de MC, Francesc Duch, assenyala que, des d’un punt de vista econòmic, el copagament d’aquests fàrmacs, generalment molt cars, aportarà poc a les arques de l’Estat en comparació amb el seu import i, en canvi, suposarà un abandonament de tractaments. “És una injustícia social que afectarà sobretot els pacients que estan en una situació econòmica precària, atès que no s’han fixat nivells de copagament en funció de la renda, ni tampoc excepcions per a aquells usuaris que no puguin assumir el cost del fàrmac”, adverteix.

“Instaurar un copagament d’aquest tipus en medicaments necessaris és desolador –afegeix Duch– perquè han demostrat la seva eficàcia davant de malalties greus, modificant significativament el seu curs clínic i, fins i tot, la supervivència”.

D’altra banda, critica que el govern central hagi publicat la mesura obviant la negociació social, política i institucional, i, en aquest sentit, recorda que el Consejo Interterritorial de Salud (òrgan que agrupa el Ministeri de Sanitat i els consellers autonòmics de Salut) es va reunir fa una setmana, a Barcelona, sense analitzar la posada en marxa del nou copagament.

Malalties greus
La resolució del BOE afecta 157 presentacions farmacològiques del voltant de mig centenar de medicaments per tractar malalties greus com el càncer de mama, de pulmó o de pròstata, per al tractament de tumors gastrointestinals o del sistema nerviós central i per a la leucèmia mieloide crònica.

En el llistat, també s’inclouen fàrmacs per combatre malalties com l’hepatitis C, l’artritis reumatoide, l’asma greu o medicaments que s’administren en tractaments de reproducció assistida.