Nou avís de Metges de Catalunya (MC) al Departament de Salut sobre la situació del primer nivell assistencial. Davant els rebrots de Covid-19 que estan tornant a portar al límit els centres d’atenció primària, MC exhorta la conselleria a reforçar amb personal i recursos els dispositius de salut comunitària per evitar que s’acabin convertint en centres exclusius d’atenció al coronavirus. "Si els CAP deixen de fer l’activitat no Covid es perdrà l’atenció longitudinal i el contínuum assistencial, dues dimensions bàsiques del sistema d’atenció primària", assenyala MC, que rebat les paraules del nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui ha assegurat que l’increment de contagis de coronavirus no ha tingut un gran impacte en el primer nivell. "Els CAP i els CUAP tenen ara la mateixa pressió que en els mesos de març i abril, però amb un volum menor de casos greus", afirma l’organització.
El nou augment de l’activitat relacionada amb la Covid recau en un sistema d’atenció primària minvat de personal, tant pel dèficit estructural de professionals -reconegut des de la vaga de facultatius de novembre de 2018, però irresolt- com per les baixes per PCR positiu o per aïllament preventiu, així com per les vacances del mateixos treballadors que han estat comminats a concentrar el seu descans entre els mesos de juliol i setembre per comptar amb el màxim nombre d’efectius disponibles a la tardor, de cara a una possible segona onada del coronavirus. A més, els sanitaris dels centres d’atenció primària sovint també actuen com a rastrejadors davant la insuficiència de personal contractat per Salut per gestionar la xarxa de contactes de cada cas positiu. Tot això amb un estat de desgast físic i emocional derivat de la primera fase de la pandèmia que afecta el 70% dels facultatius, segons una enquesta realitzada pel sindicat mèdic.
"De la mateixa manera que s’ha fet un gran esforç per ampliar les capacitats d’ingrés i tecnològiques dels centres hospitalaris, ara cal esmerçar energies en dotar de més múscul l’atenció primària, per fer front a la Covid-19 i per no abandonar la resta de patologies, consultes i actuacions de salut que duen a terme els professionals dels CAP". Amb aquesta reclamació, MC espera que Salut prengui consciència de la necessitar de prioritzar ara el primer nivell assistencial "incorporant el màxim nombre de facultatius" per afrontar la sortida de l’estiu amb més seguretat.
Així mateix, el sindicat insta les gerències d’atenció primària a consensuar amb el personal facultatiu un temps per visita ajustat al context de la Covid, evitant l’increment de la sobrecàrrega assistencial endèmica dels professionals.