MC alerta de la pèrdua constant de talent mèdic i reclama a Salut millores laborals per aturar la “sagnia”

Metges de Catalunya (MC) adverteix el Departament de Salut del degoteig constant de facultatius que sol·liciten el certificat d’idoneïtat, expedit per la Organización Médica Colegial (OMC), per convalidar el títol de Medicina i anar a treballar a l’estranger, tal com demostren les dades de final d’any. Així, Catalunya se situa per quart any consecutiu com la comunitat autònoma que més peticions (792) ha registrat –un 68% més que el 2017– per davant de Madrid (742), Andalusia (462) i el País Valencià (298).

Per al secretari general de MC, Josep Maria Puig, aquesta dada constata l’“escassa capacitat de la sanitat catalana per retenir el talent mèdic que busca en altres països noves i millors oportunitats professionals”. Davant d’aquesta situació, el dirigent sindical reclama “millores urgents” en les condicions de treball que permetin aturar la “sagnia” de desercions, si bé reconeix que no tots els facultatius que sol·liciten aquest certificat acaben marxant, “però sí han tingut la intenció de fer-ho”. 

Puig considera que el Govern té ara a les seves mans una oportunitat per redreçar aquesta mala dinàmica: augmentar “significativament” la partida destinada a Salut en els pressupostos de 2019. “Només així –argumenta– podrem dignificar la professió mèdica, incrementar els recursos humans i materials destinats a l’assistència sanitària i retenir els metges joves formats a casa nostra, tot en pro d’una millor atenció a la població”.

L’OMC ha expedit aquest any un total de 3.525 certificats d’idoneïtat a facultatius de tot l’Estat espanyol, el que representa un creixement del 7,4% respecte a les dades de 2017, quan en va trametre 3.282. La majoria, el 51,5%, han estat sol·licitats per dones i el 48,5% per homes.

Per edat, els que més han demanat la certificació són els facultatius d’entre 31 i 35 anys (46,1%), seguits dels de 36 a 50 anys (36,2%). Metges de família, anestesiòlegs i oftalmòlegs són els especialistes que s’han mostrat més interessats en marxar a treballar a l’estranger.

Quant als destins preferits, França, Regne Unit, Irlanda, Alemanya i Portugal han copat els primers llocs dins de la Unió Europea (UE). Fora del Vell Continent, destaquen els Emirats Àrabs, Canadà i els Estats Units (EUA).