MC alerta d'un “tsunami” sanitari si el Govern no reverteix les retallades i el maltractament laboral als professionals

Metges de Catalunya (MC) ha començat a explorar la possibilitat de convocar una mobilització mèdica massiva a tota la xarxa sanitària pública i concertada per “sacsejar el sistema i iniciar el camí de la recuperació de les condicions laborals i professionals dels facultatius”, davant la paràlisi del Govern.

Segons l’anàlisi que ha fet aquest dimarts l’executiva del sindicat, la probabilitat d’un “tsunami” sanitari es cada vegada més evident, si l’Administració no desperta de la seva letargia i reverteix les retallades que pateix, des de 2010, el col·lectiu mèdic en particular i els treballadors de la salut en general. Però a més d’aquesta reivindicació que perdura amb força, l’organització també reclama diàleg i participació professional “en un procés que inevitablement s’ha d’obrir per repensar i millorar el sistema, aprofitant l’experiència de la gestió de la pandèmia de la COVID-19”. 

MC considera que la situació és d’“extrema gravetat” i que cal buscar d’immediat una “solució de consens” entre els principals agents sanitaris, a més d’injectar més recursos per “treure del pou” la sanitat catalana. 

Pressions
En una entrevista a l’agència EFE, recollida aquest dimecres per diversos mitjans de comunicació, el secretari general del sindicat, Josep Maria Puig, ha insistit que l’“únic llenguatge que sembla entendre l’Administració són les pressions i no el diàleg amb els representants dels professionals mèdics”, i, per aquest motiu, ha augurat un “esclat” de bates blanques.

“Els mateixos piròmans que ens han portat a l’actual situació de retallades ara volen ser els bombers, i no pot ser que només prediquin la sensibilitat social a la televisió i no ho demostrin en els pressupostos sanitaris», ha afegit.

Puig ha remarcat que el col·lectiu mèdic està “cansat físicament i emocionalment”, a causa del fort impacte que ha suposat l’emergència sanitària provocada pel coronavirus, però ha assegurat que l’experiència viscuda en els darrers mesos ”ha despertat la consciència de metges que vivien a les seves zones de confort”, malgrat les retallades d’anys anteriors. “Molts s’han adonat del maltractament de l’Administració catalana cap als seus professionals de la salut”, ha afirmat.

Altrament, el dirigent sindical ha insistit a TV3 que es donen tots els elements per a la tempesta perfecte: “El cansament s’està transformant en un sentiment d’irritació i menyspreu. Tot plegat s’està convertint en una bomba de rellotgeria. Si l’Administració no fa gestos concrets, això li esclatarà d’una manera incontrolable”.