MC aplaudeix la ràpida reacció de l’ICS a Tarragona davant els problemes de seguretat del CAP de Constantí

Metges de Catalunya (MC) agraeix la resposta immediata dels responsables de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Tarragona que han reconsiderat la seva decisió de suprimir, de dilluns a divendres, el servei de vigilància del centre d’atenció primària (CAP) de Constantí, amb un alt índex de conflictivitat. Des del primer dia de juny, l’empresa ha reposat, com reclamava el sindicat, el guàrdia de seguretat que fins ara només estava contractat durant els cap de setmana.

No obstant això, MC demana a l’ICS que estengui aquesta mesura a la resta de CAP del territori amb un major nombre de situacions conflictives per agressions físiques o verbals al personal sanitari i, al mateix temps, reclama que es revisin els protocols de seguretat i es facin simulacres als centres, ja que l’organització ha detectat un mal funcionament d’aquests plans d’actuació i, en algunes ocasions, una resposta policial lenta davant la petició d’auxili.

Així mateix, el sindicat considera imprescindible actuar sobre les deficiències del sistema que són imputables a l’empresa, per tal de reduir els factors desencadenants de possibles agressions, com les demores i els col·lapses permanents als serveis d’urgències. En aquest sentit, MC recorda que un 12% de les agressions denunciades l’any 2014 a l’Estat espanyol es deuen a l’excessiu temps d’espera en l’atenció sanitària, segons el darrer informe de la Organización Médica Colegial (OMC).

L’estudi també apunta als problemes de prescripció: un 9% de les situacions conflictives als centres es produeixen perquè el facultatiu no recepta el medicament proposat pel pacient. Molts d’aquests casos es podrien evitar, segons el sindicat, si l’ICS aixequés la limitació temporal de la prescripció especialista que obliga els pacients a renovar aquestes receptes a les consultes dels metges de família, provocant una prescripció induïda que, sovint, és font de conflictes. 

Catalunya és la tercera comunitat amb més denúncies (49) per agressions al personal mèdic, per darrere d’Andalusia (90) i Madrid (60). L’any 2014 es van registrar a l’Estat espanyol un total de 344 agressions, 10 menys que l’any anterior i 149 menys que l’any 2011, en ple allau de retallades.

El 87% de les situacions d’agressivitat es van produir en centres sanitaris públics –la majoria a l’atenció primària– i només un 13% a la sanitat privada. Tot i que en un 82% dels casos el metge va resultar lesionat i en un 88% va haver d’agafar la baixa laboral, només un 66% dels facultatius agredits va presentar denúncia davant els tribunals.