Metges de Catalunya (MC) retreu al Departament de Salut que s’escudi en el pic estacional de la grip per justificar la saturació dels serveis d’Urgències dels hospitals i assenyala com a causes reals del col·lapse l’escassetat de recursos humans i assistencials, la falta de previsió dels centres davant d’una situació cíclica que es repeteix cada any amb una cadència predictible i la nul·la capacitat de reacció de les gerències.
El sindicat considera que el problema s’alleujaria obrint part dels 1.000 llits d’aguts tancats per les retallades entre els anys 2010 i 2013 –el Servei Català de la Salut (CatSalut) encara no ha publicat les dades de 2014–, recuperant els punts d’atenció continuada (PAC) que s’han suprimit en l’àmbit de l’atenció primària i contractant facultatius per reforçar uns serveis d’urgències ja per si mateixos deficitaris.
Per al secretari general de MC, Francesc Duch, les escenes indignes que s’estan veient aquests darrers dies als hospitals catalans “no es corresponen a un país com Catalunya”. En declaracions a Ràdio 4 i a La Gaceta, el dirigent sindical afirma que és un greu error donar per normal el caos viscut aquest hivern, en referència a les manifestacions del secretari de Participació Social i Local en Salut, Francesc Sancho, i demana invertir més recursos per no “perpetuar” el col·lapse de les Urgències.
A banda d’això, MC lamenta la sobrecàrrega assistencial que suporten els professionals sanitaris i la pèrdua d’intimitat i de confortabilitat que pateixen els pacients i familiars acumulats als passadissos d’Urgències.
En aquest sentit, l’organització recorda l’estudi elaborat recentment per tots els defensors del Poble, inclòs el Síndic de Greuges de Catalunya, en què es constata que la saturació d’aquests serveis hospitalaris “incrementa el risc per a la seguretat dels pacients i es causa d’un major nombre d’efectes adversos”. L’informe afegeix que les contínues situacions de col·lapse van en detriment de la dignitat dels pacients i poden vulnerar el dret a la intimitat i la confidencialitat de les seves dades de salut.
A més, critica la gestió dels recursos humans a les Urgències, ja que “la presència suficient de professionals especialitzats i amb experiència en l’atenció urgent no està garantida en totes les franges horàries i tots els dies de la setmana”, circumstància que fa que “en molts centres els metges interns residents assumeixin un grau excessiu de responsabilitat en l’activitat assistencial”.