MC augura un futur “esgarrifós” a l’atenció primària si no s’injecten més recursos

La secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Elena Bartolozzi, ha advertit que l’atenció primària no està preparada per afrontar amb garanties la nova fase de la COVID-19, per falta principalment de personal. “Si abans de l’emergència sanitària la situació era insostenible, la perspectiva futura és esgarrifosa, si no s’injecten més recursos”, ha assenyalat.

En unes declaracions a Vozpópuli, Bartolozzi ha remarcat que els centres d’atenció primària (CAP) no han comptat amb reforços per atendre l’etapa més aguda de la pandèmia i ha recordat que, fins i tot, alguns han hagut de tancar per contagi massiu dels professionals, “sobretot a l’inici de la crisi, quan la dotació d’equips de protecció individual (EPI) era totalment escassa”.

Segons la dirigent sindical, l’escassetat de plantilla s’ha aguditzat pel fet que “s’han tret efectius de l’atenció primària per atendre altres dispositius com els hotels de salut o les residències geriàtriques”. Ara que el primer nivell assistencial s’ha convertit en la columna vertebral del control epidemiològic de la pandèmia, amb la realització de les proves diagnòstiques del coronavirus, i de l’atenció transitòria a les llars d’avis, la càrrega de treball començarà a ser “inassumible”, ha alertat.

Per la seva part, el president del Sector Primària ICS de MC, Javier O’Farrill, ha lamentat a El Periódico que l’atenció primària sigui l’“estament sanitari més oblidat” per l’Administració. “A la pressió que patim des de les retallades de 2010, hem hagut de sumar l’atenció a possibles contagis de COVID-19 i a pacients geriàtrics, sense oblidar els malalts crònics, dels quals ningú parla”, ha dit. En aquest sentit, ha incidit que la pandèmia ha sobrecarregat encara més, si és possible, els ja tensats equips d’atenció primària.

Davant d’aquest escenari, O’Farrill no s’ha mostrat sorprès per l’èxode de facultatius en la darrera dècada. “Els professionals se’n van tant per l’aspecte retributiu com també pel maltractament continuat a la professió”, ha afirmat a La Vanguardia.