El Ministeri de Sanitat va publicar aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la convocatòria de les 217 places MIR que han quedat sense cobrir –71 de les quals són de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) a Catalunya– per a formar especialistes sanitaris extracomunitaris, ampliant la quota inicial per aquest perfil del 4% al 6,66%. Els aspirants sense autorització per residir a Espanya que es van quedar fora del procés d’elecció i van obtenir un número d’ordre superior al 6.286 podran fer la sol·licitud de forma virtual entre les 9.30 hores del 13 de juny i les 12 hores del 17 de juny.
Metges de Catalunya (MC) avala aquesta decisió, ja que el dèficit de residents a l’atenció primària –on ja es pateix una falta de personal facultatiu– comportaria “conseqüències molt greus”, doncs afegiria encara més tensió a la crisi global que pateix el sistema arrel de les retallades i els dos anys de pandèmia. No obstant, el sindicat alerta que es tracta d’una “mesura temporal que només resol la situació d’enguany”. D’aquesta manera, l’organització reclama “solucions a mitjà termini que contemplin una millora de les condicions laborals de l’especialitat de MFiC per tornar a fer-la atractiva”.
El secretari de residents i joves facultatius de MC, Àlex Mayer, adverteix que la xifra d’aspirants MIR cada cop és més similar a la quantitat de places ofertes. “Cada cop hi ha menys candidats que es quedin fora de la convocatòria, de manera que hi ha més probabilitats de que a les especialitats menys demandades hi quedin més places lliures”, assenyala.
A tot això s’hi sumen les dificultats per retenir els residents extracomunitaris, doncs la majoria torna al seu país o marxa a zones d’Europa amb millors condicions laborals un cop acaba la residència. Aquells que sol·licitaran plaça la propera setmana només podran triar entre les que han quedat vacants –en el cas de Catalunya només de MFiC–, de manera que és molt probable que no s’hi quedin a exercir en un futur. “Si no es fa res per fer més atractiva l’especialitat, la manca de metges de família només farà que augmentar i perpetuar-se”, sosté Mayer.
En aquest sentit, MC posa èmfasi en la necessitat de prendre mesures per revertir la situació. Així doncs, insisteix al Departament de Salut perquè organitzi una cimera de manera “urgent” per abordar tota aquesta situació dels MIR, amb l’objectiu de consensuar un pla de mesures per tornar a estimular la tria de la medicina de família com a projecte professional.