MC avisa que la falta d’anestesiòlegs dificultarà l’objectiu de reduir les llistes d’espera provocades per la pandèmia

La pandèmia de la COVID-19 està passant factura a les llistes d’espera. Només en els cinc primers mesos de 2022, el nombre de persones que esperen una trucada de l’hospital per ser intervingudes quirúrgicament s’ha incrementat en 12.091 nous pacients (+7,5%), segons les dades que publica periòdicament el Servei Català de la Salut (CatSalut) al seu web. 

Per fer front a l’augment d’aquestes demores que s’han agreujat des de l’esclat de l’emergència sanitària i poder assolir l’objectiu del Departament de Salut de reduir-les al més aviat possible, la figura de l’especialista en anestesiologia és capital, però la situació és problemàtica en molts hospitals a causa de la falta d’efectius, adverteix Metges de Catalunya (MC).

Aquesta dificultat s’accentua ja que, en molts centres hospitalaris, han crescut els gabinets de proves diagnòstiques i terapèutiques (aparell digestiu, pneumologia, electrofisiologia cardíaca, implants transcatèters de pròtesis valvulars aòrtiques-TAVI, radiologia intervencionista i trombectomies, etc.) externs a l’àrea quirúrgica que requereixen la presència d’aquests especialistes.  

El sindicat critica que les direccions sanitàries “apel·lin de nou a la professionalitat i responsabilitat del personal mèdic amb la societat per fer l’enèsim sobreesforç i treure endavant les llistes d’espera quirúrgica amb unes plantilles escanyolides”. Així, assegura que la recuperació de la normalitat postpandèmia “no es pot sustentar en el doblatge de torns, en no respectar els descansos necessaris i en unes retribucions irrisòries”.

De fet, l’organització apunta que alguns especialistes han decidit fer les maletes o s’estan plantejant deixar la sanitat pública, empesos per la sobrecàrrega de treball “insuportable” i l’excés de guàrdies que han de fer. La manca d’anestesiòlegs és especialment alarmant en els centres hospitalaris allunyats de l’àrea metropolitana de Barcelona com l’Hospital Arnau de Vilanova (Lleida), l’Hospital Josep Trueta (Girona), l’Hospital Santa Caterina (Girona), l’Hospital Mútua de Terrassa i l’Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona), així com l’Hospital Joan XXIII (Tarragona), l’Hospital del Vendrell, l’Hospital de Sant Boi o el Pius Hospital de Valls, entre molts d’altres. 

L’Institut Català de la Salut (ICS), en el seu Pla d’Ordenació de Recursos Humans (PORH) 2022-2026, ja reconeix l’anestesiologia com una de les especialitats facultatives més deficitàries en els seus centres i el Ministeri de Sanitat, en el seu informe Oferta-Necesidad de Especialistas Médicos 2021-2035, preveu un dèficit de professionals d’aquesta especialitat en els propers anys que, segons els experts, coincideix amb una de les de major necessitat futura.

Davant d’aquesta problemàtica, MC demana a les institucions sanitàries que millorin les condicions de treball del col·lectiu anestesiòleg, amb un major reconeixement, respecte i bones perspectives de futur, a fi de poder oferir una assistència basada en la innovació i les últimes evidències científiques.

A més, insta l’Administració i les empreses sanitàries a buscar fórmules que permetin incentivar les places d’anestesiologia de fora de la ciutat Barcelona per atreure el talent jove i fidelitzar les plantilles del personal facultatiu adjunt. “Calen mesures transformadores urgents perquè els equips d’anestesiologia de la majoria d’hospitals estan agonitzant”, conclou el sindicat.