MC avisa que “plourà sobre mullat” si Salut accepta retallar la despesa sanitària que reclama el govern central

Metges de Catalunya (MC) considera que el sistema sanitari català no pot tolerar un nou pla d’ajustos en despesa sanitària i farmacèutica, tal com reclama el govern central a la Generalitat, i adverteix que “plourà sobre mullat” si el Departament de Salut acata el requeriment que ha fet l’executiu espanyol, davant l’incompliment per part de Catalunya dels límits de dèficit establerts.

El sindicat recalca que la sanitat pública funciona amb uns pressupostos prorrogats (8.876 milions d’euros) des de 2017 que encara estan 1.000 milions d’euros per sota dels de 2010 (9.875 milions d’euros) a l’inici de les retallades, el que representa un 10,1% menys i una pèrdua acumulada de més de 10.300 milions d’euros, prenent com a referència els comptes de fa nou anys.

“Ens ha sorprès i ens preocupa molt la petició que ha fet el govern espanyol en funcions, perquè tenim un sistema de salut molt tocat per les mesures d’austeritat aplicades arran de la crisi”, assenyala el secretari general de MC, Josep Maria Puig. “Els darrers informes econòmics publicats conclouen que el creixement de l’economia catalana en termes de producte interior brut (PIB) supera el dels 12 països fundadors de la zona euro, però, en canvi, la nostra sanitat no es treu del damunt l’espasa de Dàmocles que amenaça un dels pilars fonamentals de l’estat del benestar com és la salut”, lamenta.

Així, apunta que “no tan sols hi ha raons econòmiques darrera aquesta situació, sinó també la intencionalitat política per part dels dos executius d’afeblir encara més la sanitat pública: l’un perquè manté les retallades endegades per l’anterior govern i l’altre perquè no injecta els recursos econòmics indispensables per donar resposta a les necessitats sanitàries de la població catalana”.

Mesures de millora
El requeriment del Govern central ha arribat per carta als departaments d’Economia i de Salut de la Generalitat, segons ha avançat aquest dimecres La Vanguardia. La demanda es justifica en el fet que Catalunya no ha complert amb la taxa de referència de creixement del PIB a mig termini de l’economia espanyola –coneguda com a regla de despesa– dels anys 2017 i 2018, que se situava en un 2,1% i un 2,4% respectivament.  

De fet, les xifres de Catalunya superen amb escreix el límit de dèficit fixat pels òrgans de supervisió espanyols per a aquests dos exercicis, ja que se situen en un 3,3% el 2017 i un 4,7% el 2018.

El document reclama a l’executiu català que lliuri abans del 15 de setembre un informe on s’analitzi la situació i es detallin mesures específiques de millora per reduir la despesa en matèria farmacèutica i sanitària. En concret, es manifesta un “interès especial en les exopròtesis  –que substitueixen totalment o parcial un membre–, les endopròtesis –que s’implanten per substituir una articulació– i aquells altres productes que suposin una alta despesa”.