MC carrega contra Salut per “abandonar” els professionals sanitaris de l’atenció primària

Metges de Catalunya (MC) reprova l’actitud del Departament de Salut de quedar-se de braços creuats davant el dèficit crònic de professionals en l’atenció primària que, actualment, està rebent tot l’impacte de la cinquena onada de COVID-19, sense que hagi reforçat gens ni mica les plantilles.

“El reforçament s’està fent, com sempre, a partir de la voluntarietat del personal i de fer més hores. Això no és forma d’enfortir un sistema sanitari. Si no cuidem els cuidadors el sistema farà fallida", ha etzibat el secretari general de MC, Xavier Lleonart, en una entrevista simultània a TV3 i al canal 324. “El pla d’estiu només preveu fons addicionals per pagar jornades extraordinàries –ha remarcat–. La impressió que tenim és que durant la pandèmia els factors sanitaris han quedat en un segon pla a l’hora de prendre decisions i, als professionals, ens han situat al final de tot. Sembla que els importi molt poc els que ens pugui passar”.

La situació als centres d’atenció primària (CAP) és, actualment, desoladora: no hi ha prou mans, els facultatius estan doblant jornades, s’han començat a desprogramar visites i tota l’activitat se centra únicament en combatre la COVID-19, deixant de banda la resta de patologies amb el risc que això comporta per als pacients. “El primer nivell assistencial està col·lapsat”, ha afirmat a Catalunya Ràdio el vicesecretari general del sindicat, David Arribas, que ha afegit que el col·lectiu sanitari porta un any i mig treballant al 200% i “ja no donem més de sí”.

Arribas ha culpat la poca planificació dels gestors sanitaris del col·lapse de l’atenció primària que, segons ha especificat a La Xarxa, es remunta a abans de la pandèmia. “Fa molt temps que els estem alertant de la saturació de les consultes. El 2018 vam fer una vaga, que van secundar tots els professionals dels CAP, per reclamar una dignificació dels nostres llocs de treball i poder donar una atenció de qualitat a la població, però no se’ns va escoltar”, ha recordat. 

La secretària del Sector Primària ICS de MC, Lourdes Franco, ha incidit en aquest missatge en declaracions a El Periódico i Crónica Global: “Ja vam avisar que arrossegàvem una precarietat endèmica. La pandèmia només l'ha aguditzat". En aquest sentit, ha advertit que els sanitaris de l’atenció primària estan emmalaltint –les baixes per estrès o ansietat s’han triplicat en alguns territoris de Catalunya–, cosa que, ha lamentat, és “menys vistós que les xifres de morts per la pandèmia o que el nombre de persones a les unitats de crítics dels hospitals”. 

Per a Franco, l’única manera de descongestionar els CAP és “contractar més gent”. “A Catalunya falten entre 800 i 900 metges de família. Com es podrien contractar? Tenint millors condicions laborals i retribucions adequades, i retenint els residents que es formen aquí i que després acaben anant-se’n. La meitat dels que formem se’n van», ha assegurat.

Per la seva part, la delegada sindical d’atenció primària, Elena Bartolozzi, entrevistada a TV3, també s’ha queixat de la manca de facultatius i ha acusat Salut d’“abandonar” els seus professionals des de fa molt de temps. “No ens dota de recursos i només ens diu que ens reorganitzem. Això és el que fan els trilers: trec d’aquí i poso allà, però no ens reforcen”, ha dit. “Ens hem convertit en centres d’urgències i de COVID, però no fem atenció primària. La nostra activitat de prevenció i detecció precoç ha quedat desplaçada. Estem molt més que farts”.

Davant d’aquest escenari, el també delegat d’atenció primària de MC, Javier O’Farrill, ha avisat, a SER Girona, que les dificultats de la població per accedir al seu metge o metgessa de referència seran cada vegada més grans, si no s’incrementen les plantilles.