MC celebra el compromís de Boi Ruiz de revisar els procediments quirúrgics amb temps d’espera garantit

Metges de Catalunya (MC) aplaudeix l’anunci que ha fet aquest dijous el conseller de Salut, Boi Ruiz, de revisar la llista dels 14 procediments quirúrgics amb un temps màxim d’espera garantit de sis mesos i modificar els criteris de priorització amb una primacia dels aspectes mèdics per sobre dels administratius, tal com ha reclamat reiteradament el sindicat.

En declaracions a TV3, el conseller ha assegurat que una vegada s’estabilitzin del tot les llistes d’espera de les intervencions quirúrgiques garantides, la Conselleria de Salut posarà en marxa un nou decret legislatiu de garanties que substitueixi l'acordat l'any 2002. Per fer-ho, segons ha explicat Ruiz, el seu departament comptarà amb la participació de la Societat Catalana de Cirurgia i de les especialitats quirúrgiques.

MC confia que el titular de Salut compleixi la seva paraula i deixi en mans dels facultatius el criteri de priorització de la cirurgia per canalitzar d’una manera més eficient els fluxos de la demana quirúrgica, si bé lamenta que qualsevol sistema de priorització, per més just que sigui, deixa a la cuneta altres patologies atesa la falta de recursos. 

El conseller ha assumit el compromís el mateix dia que s’ha sabut que 17.082 persones –un 23,2% dels pacients pendents d’operar-se d’algun dels 14 procediments garantits– encara esperen per damunt del límit legal de sis mesos establert per decret. 

Segons les dades presentades pel Servei Català de la Salut (CatSalut), actualment hi ha a Catalunya 176.908 pacients en llista d’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica garantida o no, enfront dels 196.049 que hi havia fa un any. No obstant això el nombre de pacients queda lluny de les xifres anteriors a les retallades, quan la llista d’espera era de 153.916 pacients a finals de 2010.

El sindicat insisteix en reclamar més recursos econòmics per solucionar la crisi de les llistes d’espera i adverteix que, amb una despesa sanitària de 1.095 euros per càpita –molt per sota de la mitjana estatal– el sistema difícilment recuperarà les constants vitals bàsiques.