Metges de Catalunya (MC) mostra la seva satisfacció per l’anunci del Departament de Salut sobre la revisió del model de transport sanitari i el relleu de l’actual direcció general del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que serà reemplaçada per una nova cúpula seleccionada a través d’un "concurs públic i obert", segons ha assegurat aquest dijous al Parlament el conseller Antoni Comín.
El sindicat considera que la decisió de Salut és "encertada i coherent", tot i que alhora retreu que hagi estat necessari desplegar aquest model fallit "per arribar a les mateixes conclusions que ja van advertir els professionals del SEM i MC molt abans de la seva implantació".
En aquest sentit, l’organització demana que en la fase de disseny del nou model de transport sanitari que haurà de desenvolupar la direcció entrant del SEM, s’"escolti més als professionals", especialment en els territoris en què "ningú millor que els propis metges, infermers i tècnics de les ambulàncies poden conèixer les necessitats i particularitats de l’assistència sanitària d’urgència i emergència".
Per a MC, el redisseny del model ha d’incloure la retirada de la 'Guia d’actuació infermera d’urgències i emergències prehospitalàries', el document que, a partir de diferents protocols, permet al personal d’infermeria de les ambulàncies diagnosticar i indicar tractaments terapèutics de forma autònoma.
Aquesta guia és la que fa possible que en l’actual model les ambulàncies de suport vital avançat (SVA), equiparables a una UCI mòbil, estiguin conformades per un infermer i un tècnic de transport sanitari, prescindint de la figura del facultatiu que dirigeix l’atenció per via telefònica o telemàtica des del centre de coordinació del SEM, o bé es desplaça fins al lloc dels fets en el vehicle d’intervenció ràpida (VIR) acompanyat d’un tècnic.
Durant la seva intervenció al Parlament, Comín ha avançat algunes de les conclusions dels informes d’avaluació del model de transport sanitari encarregats per Salut. Així, el conseller ha explicat que "en un 97% dels casos arriben dos recursos", ambulància i VIR, pel que no es compleix l’objectiu de “no esmerçar recursos innecessaris” i tampoc es confirmen "de manera suficient" els avantatges dels VIR.
A més, Comín ha confirmat que els temps de resposta no són homogenis a tot el territori, el que provoca que la intervenció sigui "desigual i aleatòria".