MC, col·legis i societats fan pinya per mantenir els facultatius en un mateix grup professional del conveni SISCAT

Reunió informe classificació professional

Metges de Catalunya (MC) i representants dels col·legis oficials de farmacèutics, psicòlegs, odontòlegs i físics, i de les societats de farmàcia clínica, física mèdica, d’especialistes en psicologia clínica i de psicòlegs interns residents, s’han reunit aquest dimecres per tractar un dels aspectes més controvertits de la negociació del nou conveni col·lectiu de la xarxa concertada: la classificació dels treballadors en grups professionals. Un cop més, les patronals sanitàries han posat de manifest la seva intenció de dividir els facultatius en dos grups. Per una banda, metges i metgesses, i per l’altra, els farmacèutics, psicòlegs, odontòlegs, biòlegs, físics, químics i bioquímics que formen part del estudis sanitaris de grau superior.
 
El sindicat mèdic ha presentat als representants dels diferents col·lectius de facultatius un informe elaborat per Sixte Garganté, professor de dret del treball de la Universitat Pompeu Fabra, que conclou que no hi ha cap obligació derivada de l’actual estructura d’ensenyaments i titulacions universitàries que comporti la necessitat de modificar el sistema de classificació professional del conveni col·lectiu, ja que la llei d’ordenació de les professions sanitàries estableix una equiparació legal dels nous graus universitàries i les anteriors llicenciatures. Així mateix, les titulacions acadèmiques anteriors al Pla Bolonya, malgrat ja hagin desaparegut de l’oferta formativa, mantenen la seva vigència acadèmica i professional.

D’aquesta manera, l’expert assenyala que, tenint en compte que cap llei obliga a adaptar o revisar la classificació existent ni es tracta d’un contingut mínim que forçosament s’hagi d’incloure en el marc de regulació de les condicions laborals, qualsevol modificació dels grups professionals del conveni haurà de ser fruït d’un acord entre les parts negociadores.

Amb tot, l’autor de l’informe fa un advertiment a la part social un cop analitzada la proposta de nou sistema de classificació professional de les patronals del sector sanitari concertat. Segons la seva valoració tècnica, l’aplicació d’aquesta pretesa reorganització dels grups professionals comportaria una precarització laboral dels facultatius no mèdics que fossin contractats després de l’entrada en vigor de l’eventual conveni SISCAT. Les seves condicions professionals i retributives podrien ser diferents i pitjors respecte a les dels seus homòlegs contractats abans de la implantació del nou pacte, de manera que s’establiria una doble escala salarial per a un mateix rol laboral.

Amb l’aval de l’informe elaborat per un expert jurídic independent, MC referma la seva oposició a la proposta de segregació dels facultatius en dos grups professionals diferents. Un rebuig que, en la línia del front comú sindical, també han manifestat la resta d’organitzacions (CCOO, UGT i SATSE) amb representació a la mesa de negociació del conveni.

Ara s’ha fet palès que l’organització compta també amb el suport dels col·legis i les societats que representen als professionals afectats per aquesta proposta patronal.