MC commemora el Dia Mundial de la Salut Mental: “Les baixes laborals s’han duplicat en els últims 6 anys, però no ens sorprèn”

Dia Mundial de la Salut Mental 2023

Cada 10 d’octubre, des de l’any 1992, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental per sensibilitzar a la ciutadania sobre els trastorns mentals i la manera de prevenir-los, lluitar contra l’estigmatització de les persones que els pateixen, i impulsar iniciatives que millorin la seva atenció. 

Segons un informe del Departament de Salut, l’any 2022 va haver un total de 138.588 baixes laborals per malalties mentals a Catalunya, essent el segon grup amb més dies en incapacitat temporal –el 18,9% del total–. De fet, les baixes per aquesta causa han augmentat més del doble en només sis anys. 

La psicòloga clínica i secretària de l’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya (MC), Xelo Casado, troba “molt alarmants i preocupants” aquestes xifres, però alhora reconeix que “no sorprenen”. I és que ja fa anys que el sindicat mèdic alerta de què unes condicions laborals precàries impacten directament en la salut mental de les persones, ja que desestabilitzen la vida quotidiana, provoquen ansietat, inseguretats, frustració i depressió, els principals motius de moltes de les baixes laborals d’avui dia.

En el cas del col·lectiu sanitari, la Fundació Galatea va anunciar aquest estiu que, des de l’inici de la pandèmia, ha atès a uns 5.300 professionals per problemes de salut mental i emocional, dels quals el 46% era personal facultatiu. “Són professions amb una alta càrrega vocacional i això fa que s’involucrin molt en l’activitat, posant els seus problemes en un pla secundari”, manifesta Casado. En aquest sentit, lamenta que la pandèmia hagi acabat de “destrossar” la salut mental del personal facultatiu, el qual “ja portava uns anys patint unes retallades que estaven minvant les seves condicions laborals”.

Per la seva part, MC té al seu ADN la defensa del benestar dels facultatius i facultatives, i fa anys que s’involucra en oferir molta formació en aquest àmbit, a banda d’engegar campanyes per sensibilitzar sobre la importància de saber posar límits i incidir en la defensa dels riscos psicosocials. 

Enguany la lluita se centra en la salut mental com un dret humà universal, a la qual s’hi suma el sindicat mèdic. “És un dret bàsic de les persones i hem de fer tot el possible per instar tant a les administracions com a la ciutadania a tenir molt present la salut mental, a no estigmatitzar, i a ser conscients de què, si ens cuidem, serem més feliços”, conclou Casado.