MC condemna l’agressió patida pels professionals d’Urgències de l’Hospital de Terrassa i exigeix a Salut un pla per erradicar la violència creixent al sistema sanitari

Urgències Hospital de Terrassa

Metges de Catalunya (MC) condemna fermament les agressions, amenaces i situacions de violència patides aquest dimecres al vespre pel personal del servei d’Urgències de l’Hospital de Terrassa, arran d’un part amb complicacions vitals que ha provocat una reacció irada per part dels familiars i acompanyants dels pacients contra els professionals del centre i contra les instal·lacions hospitalàries.

El sindicat considera que els fets són “intolerables” i posa els seus serveis jurídics a disposició dels facultatius afectats que vulguin presentar una denúncia contra els agressors. Així mateix, MC insta el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) a reforçar la seguretat del centre hospitalari, i a oferir suport i recursos d’atenció psicològica als professionals que es troben emocionalment afectats per l’incident viscut.

Davant uns fets tan greus, que “no són aïllats, sinó un exemple més de la crispació social i la violència creixent que pateixen els professionals del sistema sanitari públic”, MC exigeix al Departament de Salut un pla d’actuació, amb “menys retòrica i més mesures concretes”, per erradicar els comportaments violents a les consultes d’atenció primària i hospitals. L’organització, que forma part del Comitè Permanent de l’Observatori per a situacions de violència en l’àmbit sanitari de Catalunya (OSVASC), recorda que, tot i la dificultat per quantificar el nombre d’agressions, ja que moltes no són registrades ni denunciades, estudis com el de l’Observatorio Nacional de Agresiones a Médicos y Médicas de la OMC indiquen que la violència verbal i física vers el col·lectiu continua “desbocada”, amb 769 agressions comunicades als col·legis professionals l’any 2023, la segona dada més alta mai registrada.

El sindicat creu que, des de la seva constitució el juny de 2022, l’OSVASC no ha fet progressos suficients per convertir-se en un instrument útil en matèria de control preventiu i definició de protocols d’actuació contra les agressions. En aquest sentit, assegura que el personal facultatiu se sent “exposat” i “vulnerable” davant les reaccions d’alguns usuaris que “de manera totalment injustificada bolquen contra els professionals les seves queixes per les deficiències del sistema”.

Per aquest motiu, reclama a Salut “contundència” i “mà dura” contra els agressors perquè “cap atac quedi impune” i per posar fi a la indefensió que pateixen les persones agredides, que “no són responsables de les mancances sinó de prestar l’assistència sanitària amb professionalitat i compromís amb la cura de la salut de la població, tal com demostren dia a dia”.