MC considera "execrable" el protocol d’actuació del SERMAS davant la falta de metges i avisa que no tolerarà repliques

SERMAS

Metges de Catalunya (MC) valora com una iniciativa "execrable" el procediment d’actuació davant l’absència de metges de família en un centre de salut que ha presentat el Servei Madrileny de Salut (SERMAS) com a resposta al dèficit de facultatius especialistes en medicina familiar i comunitària que pateix la Comunitat de Madrid. Segons aquest pla, davant d’actuacions assistencials que requereixin la participació d’un metge de família, sense que aquest professional estigui disponible, el personal d’infermeria assumirà l’atenció dels pacients, valorarà la gravetat de cada cas i decidirà si es tracta d’una intervenció demorable o no demorable. En el primer cas, s’oferirà una nova cita en un dia posterior i, en el segon, la mateixa infermera atendrà la consulta, o bé derivarà el pacient a un centre d’urgències en el qual es pugui certificar la presència d’un metge.

Aquest protocol representa per a MC la confirmació d’una estratègia, que no és exclusiva de la sanitat madrilenya, consistent en l'expulsió progressiva del personal facultatiu dels centres d'atenció primària. "La substitució dels metges de família per altres professionals és una tendència creixent a la major part de sistema sanitaris autonòmics. Davant la necessitat de millorar les condicions laborals i retributives del personal mèdic per fer atractiva l’especialitat, els responsables sanitaris opten per suprimir l’atenció mèdica dels ambulatoris i devaluar l’atenció del primer nivell assistencial", afirma l’organització.

El sindicat mostra la seva solidaritat amb els seus companys madrilenys "pel menyspreu i la ignomínia que reben per part de la seva Administració", que arriba a l’extrem de situar com a obstacle per a l’organització sanitària les competències exclusives dels professionals mèdics, ja que el personal d’infermeria "està capacitat per al lideratge clínic-assistencial dels centres de salut".

En aquest sentit, MC avisa que, davant de qualsevol intent de replicar o imitar aquest protocol per part del Servei Català de la Salut (CatSalut), l’organització actuarà "amb tota la contundència sindical i jurídica" per defensar les competències mèdiques i l’exercici professional dels facultatius dels CAP.