MC considera que el nou model de gestió de les baixes mèdiques és una “pasterada”

Metges de Catalunya (MC) critica la posada en marxa aquest 1 de desembre del nou model de gestió i control dels processos per incapacitat temporal (IT) –més coneguda com a baixa mèdica–, ja que considera que la reforma impulsada pel Ministeri de Sanitat és una “pasterada” que no complirà cap de les tres finalitats previstes: disminuir el nombre de visites a les consultes, reduir la burocràcia i controlar el frau.

  • Menys visites: el sindicat advoca per la declaració del pacient en baixes de fins a tres dies de durada sense que sigui necessària la intervenció del metge (visita mèdica), com ja succeeix en alguns països europeus.
  • Menys burocràcia: el sindicat reprèn l’Administració per les deficiències de la nova aplicació informàtica d’IT que alenteixen notablement el procediment, sobretot pel fet que no disposa d’un cercador que permeti identificar amb rapidesa l’ocupació laboral del pacient. Això obliga el metge a invertir molt temps en la recerca. A més, desaprova l’ús de la codificació internacional de malalties CIE-9, publicada l’any 1977 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), quan el sistema sanitari català utilitza l’edició actualitzada l’any 1992 (CIE-10). D’altra banda, no entén com el programa informàtic no permet introduir dos diagnòstics mèdics, impossibilitant així el registre de la comorbiditat (concurrència en un sol pacient de dues o més patologies) que té una influència remarcable en la capacitat laboral del pacient, ni tampoc permet definir situacions clíniques concretes, com les convalescències posteriors a una intervenció quirúrgica (només deixa anotar les malalties d’origen).
  • Control del frau: el sindicat defensa l’estabilitat del lloc de treball del metge com a millor fórmula per augmentar el control de les baixes fraudulentes, ja que consolida la relació metge-pacient i fidelitza l’atenció al malalt.

A banda d’això, MC sosté que el desembre és en un dels pitjors moments de l’any per implantar el nou sistema d’IT, atès que previsiblement començarà l’epidèmia de la grip i, per tant, els facultatius hauran de tramitar més baixes mèdiques. De fet, només Catalunya i Galícia han complert la norma i han posat en marxa el nou model aquest 1 de desembre. La resta de comunitats autònomes, a excepció de Navarra on començarà a funcionar el proper dia 14 i el País Basc que esperarà fins al gener de 2016, han al·legat problemes informàtics per ajornar sine die la seva arrancada, segons informa la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM). 

Canvis importants
L’entrada en vigor d’aquest nou procediment comporta canvis importants en els tràmits de les IT durant els primers 365 dies. D’entrada, les baixes es divideixen en quatre tipologies, segons la seva durada: molt curta (menys de 5 dies naturals: en aquest cas el metge pot estendre la baixa i l’alta en el mateix acte mèdic); curta (entre 5 i 30 dies naturals); mitjana (entre 31 i 60 dies naturals) i llarga (de 61 o més dies naturals).

En tots els casos, és el metge qui ha de valorar l’estat de salut del pacient i calcular la durada òptima de la baixa en funció del diagnòstic, el lloc de treball que ocupa i l’edat. A partir d’aquí, desapareix el comunicat de confirmació setmanal. La seva freqüència passa a dependre de la tipologia de la baixa i la seva emissió només es pot tramitar després d’una visita mèdica (el metge ha de programar la visita de seguiment al pacient després de fer la baixa i el comunicat). 

MC recorda als seus afiliats que el responsable únic de la baixa mèdica és el facultatiu que la signa (no pot ser delegada a altres professionals sanitaris), ja que es tracta d’una responsabilitat personal i no compartida, per la qual cosa cap metge hauria d’estendre o mantenir una situació d’incapacitat en contra del seu criteri.