La recuperació de la Central de Resultats del Sistema de Salut de Catalunya per part del Departament de Salut i la creació d’un nou portal web per a la consulta de diferents indicadors relacionats amb l’atenció sanitària és una "bona notícia", segons Metges de Catalunya (MC), ja que "reforça la transparència i permet mesurar amb dades objectives els resultats del sistema, en termes de qualitat i rendiment, per promoure actuacions de millora del servei públic de salut". En aquest sentit, el sindicat considera que els informes de l’any 2022, pel que fa als àmbits de l’atenció primària i hospitalària, són un "mirall" de les principals problemàtiques de la sanitat pública, com són la pressió assistencial i la consegüent sobrecàrrega de treball dels professionals, així com les dificultats d’accés al sistema.
I és que, segons els darrers resultats, l’any 2022 els centres d’atenció primària catalans van atendre més de 6,5 milions de persones, el que representa un increment d’un 2,77% respecte l’any 2019, anterior a la pandèmia. Tenint en compte que la població assignada als CAP és de 7.653.253 usuaris, la població atesa l’any passat ha estat del 82% respecte el total. A tot això, el sindicat hi afegeix l’increment de la complexitat de les consultes per l’envelliment de la població i l’impacte de la pandèmia, com demostren les dades referides a l’ús dels serveis de salut mental —180.881 persones ateses pels centres de salut mental d'adults (CSMA) i 72.005 menors de 18 anys atesos pels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)— o l’augment de visites de la població compresa entre els 18 i els 50 anys.
A l’àmbit hospitalari, les visites als serveis d’Urgències han recuperat els nivells anteriors a la pandèmia, amb 3.503.173 persones ateses l’any 2022 front 3.547.950 contactes d’urgències l’any 2019. El percentatge d’urgències que acaben ingressades també se situa en nivells prepandèmics (10,7%) i demostren que la majoria de visites podrien haver estat ateses pels dispositius d’atenció primària. De fet, el 61% de les consultes d’urgències registrades el 2022 són de nivells 4 i 5, els de menor gravetat segons el MAT (Model Andorrà de Triatge).
L’ús inadequat dels serveis d’Urgències es relaciona directament amb una altra dada recollida per la Central de Resultats que apunta a l’empitjorament de la satisfacció de la ciutadania pel que fa a l’accés als serveis d’atenció primària. Així, la valoració sobre la facilitat per obtenir visita presencial amb el professional de referència cau un 16% i supera per molt poc l’aprovat. La satisfacció general també és 6 punts inferior respecte a 2018. "Les dificultats d’accés als CAP provoquen, en molts casos, visites a Urgències que saturen aquests serveis hospitalaris i no els permeten realitzar amb normalitat les seves funcions primordials", assegura MC.
Altruisme i solidaritat
Un resultat destacable de la Central de Resultats fa referència a les donacions d’òrgans a Catalunya. L’any 2022 es van batre records, amb 1.346 transplantaments gràcies a 357 donants morts i 178 donants vius, i a l'intercanvi d'òrgans de l’Organització Catalana de Trasplantament (OCATT) amb altres entitats.
L’altruisme de la població catalana és remarcable, en especial el de les dones, que doblen les donacions dels homes en alguns dels trasplantaments.