MC considera una "agressió" el nou protocol de quarantenes per contactes estrets dels professionals sanitaris

PCR

Metges de Catalunya (MC) qualifica d'"agressió" la modificació del protocol de maneig dels contactes estrets entre professionals sanitaris que ha introduït el Departament de Salut en el document Procediment d'actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS- cov-2 en fase de mitigació, vigent des del divendres 30 d’octubre. Segons aquesta nova instrucció -elaborada amb l’objectiu de mantenir el màxim nombre de professionals actius en els serveis assistencials-, els sanitaris que hagin estat en contacte estret amb una persona positiva de Covid-19 i siguin asimptomàtics s’hauran de reincorporar al seu lloc de treball si la prova PCR dona un resultat d’infecció negativa. Així, a diferència del procediment anterior, els professionals no hauran de fer una quarantena preventiva de 10 dies si són negatius. El protocol estableix que al quart i al desè dia es repeteixi el test per comprovar si es manté el resultat negatiu.

Per al sindicat mèdic, la decisió de Salut eleva el risc de propagació del coronavirus en els centres sanitaris i en els entorns familiars, ja que, des del punt de vista clínic, no es pot assegurar que el resultat de la primera prova PCR sigui "100% fiable". L’organització alerta que existeix la possibilitat que el professional que ha estat en contacte amb una persona infectada positivitzi i presenti símptomes en els dies posteriors, tot i la PCR negativa inicial. "En aquest cas, la reincorporació al lloc de treball haurà estat una temeritat perquè el sanitari haurà pogut contagiar companys i pacients i provocar un brot amb conseqüències nefastes per a la salut de les persones i per al mateix funcionament dels serveis assistencials", afirma MC.

Perquè l’operativitat dels serveis no es vegi compromesa, motiu pel qual Salut assegura que ha revisat el protocol de gestió de contactes, el sindicat apunta a la dotació adequada de les plantilles. "Les retallades i la política de destrucció de la sanitat pública han reduït la capacitat assistencial al mínim, i  ara, davant l’emergència provocada per la pandèmia, es veuen amb la necessitat d’exposar els professionals al risc. És intolerable".

Per tot això, MC reclama a Salut que faci enrere i corregeixi de manera immediata el procediment d’actuació davant els contactes estrets per protegir la salut dels professionals i reduir les possibilitats de provocar brots incontrolats en els centres sanitaris.