MC convida les patronals de la sanitat concertada a reflexionar sobre la seva existència

“És evident que a les patronals els agrada el joc de trilers, perquè en definitiva amb aquest conveni [el signat a la sanitat concertada el passat 28 de maig amb l’única oposició de Metges de Catalunya (MC)] han fet el paperot amb només una finalitat: reafirmar-se com a ens ‘útils’ en el sistema sanitari públic català, perquè, si no signen convenis, per què serveixen?”, es pregunta el president del sindicat, Albert Tomàs, en un article que publica aquest dijous Diario Médico, responent a una tribuna dels responsables de les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC), Helena Ris i Manel del Castillo, respectivament. 

Tomàs afirma que el conveni subscrit entre les patronals i els sindicats UGT, CCOO i SATSE és una “nyap escandalós” que comportarà “més problemes que solucions”, ja que posa en risc econòmic la majoria de centres concertats. “S’ha gestat de manera exprés (...), amb una perspectiva d’eleccions autonòmiques i generals per a aquest any i amb l’advertència, per part del Govern, que la Generalitat està en fallida econòmica i que, probablement, aquest juny no podrà complir amb els pagaments previstos a proveïdors”, explica.

Malgrat aquesta advertència, però, “les patronals han promogut la signatura de l’acord, en un moment en què tots els centres tenien pactes d’empresa i, per tant, ja tenien fetes les seves previsions econòmiques anuals”. De fet, Tomàs apunta que la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i el Consorci Sanitari de Terrassa –dues organitzacions associades a la UCH i al CSSC– ja han manifestat la impossibilitat d’aplicar el nou conveni per “raons econòmiques”.

“Sincerament crec que avalar un conveni sanitari sense la presència dels metges és un error i està condemnat al fracàs”, assegura i, a l’hora de valorar els possibles resultats de l’acord, és molt clar: “No millorarà en res la situació dels centres ni dels treballadors i, tot i així, [les patronals] es permeten criticar qui no l’ha subscrit. A això, jo en dic incompetència i prepotència”.

La reprovació a les patronals UCH i CSSC va un pas més enllà, quan acusa aquestes organitzacions de “connivència” amb els diferents governs catalans. “Mai no han criticat, ni ha protestat les decisions polítiques sobre sanitat (...). Si alguna vegada s’han assignat més diners a sanitat (...) han preferit gastar-los en infraestructures que ara no es poden mantenir o posar en funcionament per falta de pressupostos. Però, quan han arribat les vaques magres, s’han apressat, amb molta barra, a fer repercutir les disminucions pressupostàries dels centres en les nòmines dels treballadors”, recalca. 

En suma, Tomàs titlla l’actitud de les patronals de “poc digna” amb el sistema sanitari concertat i adverteix que, si no canvien la seva conducta, “no els quedarà més remei que començar a reflexionar sobre la seva existència”. Amb tot, però, deixa una porta oberta al diàleg: “Saben on som i el que volem. I no tot són precisament diners. Estem predisposats a asseure’ns i a parlar. La pilota està a la seva teulada”, conclou.