MC critica el CatSalut per conduir al “fracàs econòmic” l’empresa sanitària pública GiPSS

Metges de Catalunya (MC) rebutja les mesures anunciades pel consell d’administració de l’empresa de Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GiPSS), entitat pública depenent del Departament de Salut que gestiona centres sanitaris i socials dins l'àmbit territorial del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, per fer front a una disminució pressupostària del 2,5%.

Segons ha denunciat el comitè d’empresa de GiPSS, aquestes mesures suposaran l’acomiadament d’uns 27 treballadors i el tancament de 40 llits com a conseqüència de la transferència de 15 places de llarga estada de l’Hospital Sociosanitari Francolí (gestionat per GiPSS) a la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla. La decisió se suma a la recent cessió de la gestió del CAP Muralles de Tarragona a una societat professional (EBA) que ha comportat una notable reducció del concert econòmic que rep GiPSS del Servei Català de la Salut (CatSalut). 

MC s’oposa a la pèrdua de les places hospitalàries de llarga estada i critica el CatSalut per avocar l’empresa al “fracàs econòmic” amb una estratègia de “debilitament dels serveis que resulten més rendibles per a l’entitat". El sindicat considera que la gerència de la regió sanitària del Camp de Tarragona està convertint GiPSS en una mena de “banc dolent” perquè concentri l’activitat “més deficitària” i es justifiqui així l’aplicació de retallades en els recursos i en la dotació de personal, alhora que es deriva la prestació de serveis assistencials cap a empreses privades del mateix territori.

Per a l’organització, la situació d’“asfíxia econòmica” es podria agreujar en cas que s’atorgui a una altra empresa la gestió del servei d’atenció continuada que actualment gestiona GiPSS, possibilitat que es troba sobre la taula del consell d’administració segons apunta Tani Francesch, delegada de MC a l’Hospital Sociosanitari Francolí i membre del comitè d’empresa de GiPSS.

Fusió d’empreses públiques
La regió sanitària de Tarragona no ha establert aliances entre els centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) i les empreses i consorcis adscrits o participats pel CatSalut, a diferència de la política d’agrupació d’empreses que s’ha dut a terme en les regions de Lleida i Girona. 

El secretari general de MC, Francesc Duch, recorda el CatSalut que la fusió de les empreses de capital íntegrament públic redueix les estructures de gestió i disminueix els “costos innecessaris”.

Duch insta el Departament de Salut a incidir en les mesures de simplificació administrativa que suposen una alternativa “innòcua a nivell assistencial i efectiva a nivell econòmic” front a les retallades en pressupost i serveis sanitaris que “repercuteixen en els drets laborals dels professionals i en la qualitat del sistema de salut”.