MC defensa un model d’autonomia de gestió a l’ICS que prioritzi els aspectes clínics per damunt dels econòmics

Metges de Catalunya (MC) defensa un model d’autonomia de gestió dels equips d’atenció primària (EAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) que prioritzi els aspectes clínics per damunt dels econòmics, amb l’objectiu d’assolir les màximes garanties de qualitat i responsabilitat en l’exercici mèdic.

El sindicat considera que el projecte d’autonomia de gestió a l’ICS, si bé no és rebutjable en el seu plantejament –incrementar els graus d’autonomia i responsabilització dels equips assistencials–, sí que ho és en la seva aplicació.

Per a MC, el pla pilot que ha posat en marxa l’ICS s’orienta tendenciosament a la millora de la gestió econòmica però, en canvi, és molt ambigu a l’hora de dissenyar la proposta per millorar la gestió clínica i organitzativa de les plantilles.

En aquest sentit, el sindicat critica la falta de mesures concretes que possibilitin l’autonomia de gestió dels metges en aspectes fonamentals com el control de les agendes, la desburocratització de les consultes, la delimitació de la cartera de serveis o la redacció del plans funcionals (reglament de règim intern, diagnòstic de salut de la població assignada, organigrama, etc.) que han de permetre adaptar el funcionament dels equips als nous models organitzatius.

També retreu a l’ICS que no hagi previst de quina manera els professionals podran participar en els processos de selecció de personal, d’acord amb les necessitats que tingui l’organització en cada moment, una responsabilitat bàsica per facilitar la millora de la gestió dels recursos humans.

Per tot això, MC adverteix del perill d’involució d’un projecte mal dissenyat, excessivament economicista i sense una base legal sòlida que garanteixi el seu desenvolupament. En conseqüència, rebutja la implementació del model tal com està plantejat, ja que pot incrementar la desconfiança entre els metges vers el canvi en la cultura de gestió que proposa l’ICS.

El sindicat anima els EAP a exigir a la gerència de l’ICS les garanties necessàries, perquè l’autonomia de gestió clínica sigui assolible i tingui continuïtat. Només d’aquesta manera, MC veuria amb bons ulls que el metge participés en la gestió econòmica, en una segona fase.

Projecte
El projecte d’autonomia de gestió pretén dotar als equips professionals d’una major capacitat de decisió en qüestions assistencials, organitzatives, econòmiques i de gestió de personal, per avançar cap a l’excel·lència clínica, amb una major satisfacció de ciutadans i professionals i una millor utilització dels recursos.

L’ICS ha posat en marxa un pla pilot en deu EAP de Catalunya (Eixample de Lleida, Tremp, Sant Salvador-Els Pallaresos de Tarragona, Flix, Salt, Can Vidalet d’Esplugues, Vilassar de Mar, Antoni Creus de Terrassa, Santa Eugènia de Berga i Encants de Barcelona) per validar el projecte i, posteriorment, té previst estendre la iniciativa a tot el territori català.