MC demana a Salut que faci públics els resultats de la seva enquesta als residents per treballar conjuntament "tot allò que cal millorar"

Enquesta de Salut als residents

Metges de Catalunya (MC) demana al Departament de Salut que faci públics els resultats de l’enquesta que la mateixa conselleria ha realitzat als residents de les unitats docents catalanes i que va finalitzar el passat 12 d’abril. El sindicat valora positivament que el formulari hagi incorporat algunes preguntes sobre benestar i drets laborals, així com d’avaluació d’aspectes formatius, que formaven part de les enquestes que anteriorment MC havia fet als MIR. Per aquest motiu, considera que Salut ha de compartir les dades obtingudes a través l’estudi d’opinió amb l’objectiu de millorar aquelles condicions que els residents assenyalen com a negatives. L’organització trasllada al departament la voluntat de treballar conjuntament i amb “esperit constructiu” perquè la formació mèdica especialitzada a Catalunya sigui “atractiva, estimulant i amb capacitat de retenir els facultatius al sistema un cop obtenen el títol d’especialistes”.

L’enquesta de Salut ha preguntat, entre altres qüestions, el número de guàrdies mensuals que realitzen els residents, el compliment del dret a la lliurança postguàrdia o de la ràtio de supervisió màxima de quatre residents per cada adjunt. Tots aquests punts i altres relacionats amb el temps de formació, el descans setmanal i les retribucions van formar part de l’acord de sortida de vaga MIR assolit per MC l’octubre de 2020 que encara està vigent i determina les condicions laborals i formatives dels MIR.

Per al sindicat, els resultats de l’estudi s’han d’utilitzar “en positiu” per detectar “allò que s’està fent bé i allò que no”.  Tal com va plantejar l’any passat amb les conclusions de la seva pròpia enquesta, MC proposa la creació de l’Estatut MIR de Catalunya, un marc de relacions laborals específic per a tots els residents que garanteixi una formació òptima i unes condicions de treball dignes i equitatives al conjunt de territori perquè els anys de residència “no siguin sinònim d’explotació i renúncia als projectes de vida personal”.