Metges de Catalunya (MC) reclama al Departament de Salut que adopti urgentment les mesures necessàries per aturar l’“èxode sagnant” de facultatius a l’estranger, després que Catalunya s’hagi situat per segon any consecutiu com la comunitat autònoma líder en certificats d’idoneïtat expedits a professionals que volen sortir fora de l’Estat espanyol, a la recerca d’una oportunitat laboral millor.
Segons les dades recollides per la Organización Médica Colegial fins al 22 de novembre passat, 662 metges de la sanitat catalana han sol·licitat aquest document necessari per col·legiar-se i treballar com a metge en altres països de la Unió Europea, el que representa un increment del 7,5% respecte a les 616 peticions registrades l’any 2015 .
El secretari general de MC, Josep Maria Puig, assenyala que aquestes xifres són una mostra més del “maltractament administratiu” cap als metges catalans, “els quals es veuen gairebé obligats a abandonar el país per les pèssimes condicions laborals i professionals que ofereixen les empreses sanitàries”. Davant d’aquesta evidència, Puig demana al conseller de Salut, Antoni Comín, que prengui consciència dels estralls que ha provocat la crisi en la plantilla mèdica “abans que sigui massa tard”.
“El recanvi generacional està fugint de Catalunya –afirma– i estem expulsant del sistema professionals altament qualificats, en la formació dels quals la societat ha invertit molts recursos públics”. Per redreçar aquesta situació, el dirigent sindical proposa tres mesures imprescindibles: ajustar les càrregues de treball per poder mantenir la qualitat assistencial, dignificar el salari del metge en funció de la seva responsabilitat social i dels indicadors de salut assolits i fomentar l’estabilitat laboral.
Estat espanyol
Un total de 3.200 metges a l’Estat espanyol han sol·licitat, entre el gener i el novembre d’aquest any, el certificat d’idoneïtat per exercir a l’estranger, un 9,7% més respecte al 2015. Aquest increment referma la tendència alcista dels darrers anys que només es va veure frenada l’any passat amb un descens de les sol·licituds de l’11,6%.
Una vegada més, la majoria de certificats d’idoneïtat s’han requerit per sortir a treballar a fora del país (72%). També s’han sol·licitat per cooperació (7%), estudis (6%) i tràmits (7%). De tots ells, un 52,3% l’han demanat homes i un 47,7% dones.
Pel que fa a les destinacions preferides per treballar a l’estranger, la majoria de facultatius han elegit el Regne Unit, França, Irlanda, Alemanya i Portugal. Fora d’Europa, els llocs més escollits han estat els Estats Units, els Emirats Àrabs i Canadà.
Per especialitats, les que més han demandat el certificat han estat medicina de família, oftalmologia i anestesiologia. Per sectors, la majoria de professionals que han marxat a l’estranger són de l’àmbit hospitalari (50%), seguit d’atenció primària (26%) i en atur (3%).
Les xifres de l’OMC també posen de manifest que el gran gruix de sol·licitants té entre 35 i 50 anys (41%). En segon lloc, se situen els facultatius menors de 35 anys (39%) i, finalment, els majors de 50 anys (21%).
Per darrera de Catalunya, les comunitats autònomes que han registrat més sol·licituds són Madrid (627), Andalusia (370) i el País Valencià (245).