MC demana a Salut una formació "intensa" als facultatius sobre l'aplicació de l’eutanàsia a Catalunya

Llei d'eutanàsia

Amb l’aprovació el passat 18 de març de la Llei Orgànica de regulació de l’eutanàsia, que entrarà en vigor el proper mes de juny, al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya li correspon formar els facultatius sobre l’aplicació d’aquesta nova prestació del sistema sanitari. Donades les implicacions ètiques i deontològiques del procediment que ha estat legalitzat pel Congrés dels Diputats, Metges de Catalunya (MC) demana a Salut que engegui un pla comunicatiu “extens, intens i reflexiu” adreçat als professionals mèdics que, segons el text de la llei, han d’assumir una gran part de la responsabilitat legal i sanitària del procés que permet a pacients amb malalties greus i incurables, o amb dependències severes, decidir el moment en què volen morir.

En aquest sentit, el sindicat insta la conselleria a agilitzar els treballs del Grup de Desplegament de la Llei d’Eutanàsia per tal d’assegurar que en el moment d’entrada en vigor de la llei totes les parts implicades -les persones que vulguin exercir el dret i els professionals que hagin de gestionar-lo- coneguin "els passos, les garanties i les implicacions" de la prestació. Així, MC espera que Salut presenti un pla de formació dels professionals "acurat i exhaustiu, que no es limiti a la difusió de documents informatius, i que respecti tots els drets, inclòs el de la objecció per raó de consciència".

L’organització mostra la seva disposició a col·laborar amb l’Administració per donar a conèixer la llei i la seva aplicació entre el personal facultatiu. D’aquesta manera, ha fet arribar als seus afiliats l’enquesta que el Departament de Salut ha adreçat als professionals assistencials per explicar la norma i conèixer les opinions i el posicionament dels treballadors del sistema amb l’objectiu d’orientar adequadament les activitats de formació i divulgació.