MC demana al nou conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que posi fi a la “precarietat sagnant” del col·lectiu mèdic

Metges de Catalunya (MC) reclama al nou conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que impulsi “immediatament” un pla de millora de les condicions laborals i professionals del personal mèdic, per posar fi a la “precarietat sagnant” que assola el col·lectiu, després d’una “dècada nefasta” per al sistema sanitari a conseqüència de les retallades i dels efectes devastadors de la pandèmia de COVID-19.

El sindicat considera que Argimon és perfectament coneixedor de la “situació límit” en la qual es troben els facultatius i el personal sanitari en general, i, per aquest motiu, espera que les mesures per dignificar l’exercici de la medicina “no es demorin ni un minut més, ja que el voluntarisme s’està esgotant i els professionals estan claudicant”. En aquest sentit, demana implementar una política de contractació estable de personal, amb una planificació de les necessitats futures de recursos humans, i una millora pactada i programada de les condicions de treball i retributives dels metges i les metgesses.

D’altra banda, reivindica una increment “urgent” del pressupost consolidat de Salut de “no menys de 5.000 milions d’euros anuals”, per pal·liar i compensar les retallades sanitàries dels darrers 10 anys, i, d’aquesta manera, “apropar la despesa pública en salut a nivells europeus”. L’organització recorda que el darrer pressupost sanitari aprovat el 2020, amb una dotació de 9.789 milions d’euros, “encara està un 1% per sota dels comptes de 2010” que destinaven 9.875 milions d’euros a la xarxa sanitària, “una dada totalment inacceptable”. 

MC adverteix Argimon que la sanitat catalana “no pot, de cap manera, suportar noves retallades” i l’insta a aconseguir que una part substancial dels fons europeus de recuperació econòmica de la pandèmia de COVID-19 (coneguts com Next Generation EU) es destini a Salut “per poder sortir del pou i garantir el futur de la sanitat pública”.

Finalment, el sindicat mèdic desitja que s’estableixi una “via de diàleg i col·laboració” amb la Conselleria de Salut, “per reformular i consensuar un nou model sanitari que situï les persones al centre del sistema”, en referència als pacient i professionals. “La sanitat low cost que maltracta el seu personal i danya la qualitat de l’assistència ja no té més recorregut”, conclou.