MC demana al nou conseller de Salut, Manel Balcells, que millori "urgentment" les condicions laborals i retributives dels facultatius

Manel Balcells (La Vanguardia)

Metges de Catalunya (MC) reclama al nou conseller de Salut, Manel Balcells, que situï entre les seves prioritats la millora "immediata" de les condicions laborals i retributives del personal facultatiu per "començar a resoldre la crisi de professionals que pateix el sistema" i per "recuperar la capacitat de retenció i atracció del talent mèdic cap a la sanitat pública".

El sindicat, majoritari entre els facultatius amb més d’11.000 afiliats, recorda Balcells que "no hi ha temps a perdre" si es vol evitar la conflictivitat i l’inici proper de mobilitzacions que ja exigeixen uns professionals mèdics "esgotats, farts i amb un grau de malestar molt elevat". Per aquest motiu, demana "mesures concretes i eficaces", i amb la "màxima dotació pressupostària", per combatre els tres grans problemes que tenallen la sanitat: "la sobrecàrrega assistencial, la precarietat laboral i retributiva i la falta de metges i metgesses".

MC considera que la finestra actualment oberta amb la negociació simultània de les condicions de treball del personal sanitari públic i concertat és una "oportunitat d’or" perquè Salut pacti les millores que reclamen els professionals.

D’altra banda, l’organització insta el nou conseller a entomar el repte del relleu generacional de la plantilla mèdica davant la jubilació prevista de més de 3.000 facultatius entre els anys 2022 i 2026. En aquest sentit, demana que Salut "s’impliqui activament en la planificació de les necessitats de personal mèdic i la seva distribució pel territori".

Finalment, MC espera que el diàleg "obert i permanent" que hi havia fins ara entre el sindicat i la conselleria "es mantingui, s’incrementi i obtingui resultats" perquè l’aliança i la negociació directa entre l’Administració i el col·lectiu mèdic és una "aposta segura per a la bona gestió del sistema".