MC demana disminuir l’activitat quirúrgica programada per evitar el col·lapse del personal mèdic davant la tercera onada de la COVID-19

Metges de Catalunya (MC) reclama al Servei Català de la Salut (CatSalut) que ordeni “immediatament” la disminució de l’activitat quirúrgica programada no urgent als grans hospitals públics catalans, que es manté al voltant del 95% respecte al 2019, per evitar que el personal mèdic col·lapsi, davant l’amenaça de la tercera onada de la COVID-19 i l’increment més que previsible de pacients amb coronavirus.

El sindicat adverteix que les plantilles, ja per si mateixes molt escasses, estan sotmeses a un “estrès físic i emocional extrem i ininterromput des de fa nou mesos, difícil de suportar des d’un punt de vista humà”. Per aquest motiu, demana que es redueixin els plans quirúrgics programats, per tal d’“alliberar el personal facultatiu d’un sobreesforç descomunal injustificat en època pandèmica”.

Per a MC, no té sentit mantenir l’activitat quirúrgica de processos lleus que necessiten  ingrés postoperatori, “quan els centres estan fent mans i mànigues per alliberar llits i reforçar les àrees COVID amb personal provinent d’altres unitats”. A tall d’exemple, l’organització cita la cirurgia cardíaca no urgent ni d’emergència que estan fent els hospitals Vall d’Hebron (Barcelona), Bellvitge (Barcelona) Josep Trueta (Girona) i Germans Trias i Pujol (Badalona), on s’està intervenint el mateix nombre de pacients –sovint asimptomàtics– que en la fase prepandèmica, tot i que aquests malalts requereixen d’una estada habitual de 24 o 48 hores a la unitat de cures intensives (UCI), sempre que l’evolució sigui favorable. 

El passat 24 d’octubre el CatSalut reconeixia que durant el tercer trimestre d’aquest any els hospitals catalans havien aconseguit realitzar el 95% de l’activitat quirúrgica que es feia el 2019. Per exemplificar-ho, detallava que, en aquest període, s’havia fet el 106% de la cirurgia cardíaca respecte al mateix cicle de l’any anterior i que l’activitat sobre els processos quirúrgics garantits (cataractes, pròtesi de genoll i maluc), tot i caure de forma molt important, havien recuperat l’activitat habitual, situant-se a nivells iguals que el 2019.