Metges de Catalunya (MC) instarà la Generalitat a crear una mesa de negociació específica per intentar consensuar una solució “el menys lesiva possible” per als facultatius de contingent i zona i d’Assistència Pública Domiciliària (APD), afectats pel decret llei del govern espanyol que obliga aquests professionals a estatutaritzar-se.
Aquesta és una de les mesures que ha acordat l’assemblea d’afiliats del Sector Funcionaris-Contingent i Zona de MC, celebrada aquest dimarts a Barcelona, per intentar blindar els drets consolidats d’aquests facultatius, davant el procés d’integració obligatòria dels metges de contingent i la desaparició del cos APD impulsats per l’executiu central.
L’assemblea també ha decidit sol·licitar l’empara al Defensor del Poble perquè formuli un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei, per vulneració dels drets fonamentals i de la seguretat jurídica dels afectats, sense perjudici de les accions legals que pugui interposar la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM).
Tant el president com el secretari del Sector Funcionaris-Contingent i Zona del sindicat, Julio Garzo i Antoni Duran, respectivament, han reclamat durant l’assemblea la unitat dels dos col·lectius per fer front a l’agressió que suposa el decret llei i que afecta més d’un miler de professionals a Catalunya.
Garzo ha criticat amb duresa la “precipitació” i la “nul·la reflexió” del govern espanyol en publicar per la via d’urgència “un decret ple de tares”, amb referència a les 73 correccions d’errors que ha hagut de fer el Ministeri de Sanitat sobre el text inicial.
Per la seva part, Duran ha assenyalat que la via de la reclamació contenciós-administrativa és “gairebé inútil”, ja que caldria esperar més de cinc anys la resolució dels tribunals, moment en què la majoria dels facultatius afectats pel decret s’hauria jubilat.
El vicepresident de MC, Francesc Duch, ha qualificat la lluita de “David contra Goliat”, però malgrat tot ha encoratjat els metges de contingent i d’APD a defensar els seus drets, davant el que ha considerat un “maltractament sense precedents” a la Funció Pública.
A més, ha reclamat a la Generalitat que actuï amb la “màxima” fermesa per protegir els seus treballadors públics i ha advertit que seria un “contrasentit” que el Govern desplegués la normativa per poder aplicar el decret llei a Catalunya, sense conèixer prèviament el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.
L’executiu català va acordar la setmana passada sol·licitar a aquesta institució el preceptiu informe previ a la interposició d’un possible recurs d’inconstitucionalitat, en relació amb diversos articles i disposicions d’aquest decret espanyol de salut.