Metges de Catalunya (MC) denuncia la decisió presa unilateralment per l’Institut Català de la Salut (ICS) de tancar la unitat de reforç d’atenció domiciliària de Barcelona ciutat, per un suposat descens de la seva activitat assistencial.
Aquest dispositiu es va posar en marxa el febrer de 2009 com a conseqüència de l’acord de sortida de vaga, signat a finals de 2008 entre el sindicat i l’ICS, que va evitar in extremis la protesta dels metges dels centres d’atenció primària (CAP), contra l’intent de l’Administració d’ampliar els horaris del servei domiciliari no urgent.
Fins ara, la unitat mèdica de reforç ha assumit les visites a domicili de 17 a 19 hores, de dilluns a divendres, i ha reforçat l’activitat pròpia dels 51 equips d’atenció primària (EAP) de l’ICS a Barcelona, que cobreixen una població de referència de més d’un milió de persones.
Aquest dispositiu es va crear amb la finalitat de garantir la qualitat de l’atenció domiciliària i no incrementar les càrregues de treball dels professionals, després que el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va deixar de compartir l’atenció domiciliària amb els EAP, adduint una falta de facultatius.
Segons l’acord de sortida de vaga, la durada d’aquesta unitat de reforç quedava condicionada a la implantació d’un nou model retributiu dels facultatius d’atenció primària, basat en les càrregues de treball, que encara no s’ha concretat.
Malgrat això, l’ICS ha decidit de forma unilateral tancar aquest servei de reforç des del passat 1 de febrer, sense notificar-ho a la comissió de seguiment de l’acord.
MC ha traslladat a la gerència d’Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat el seu enuig per la mesura que qualifica d’“injustificable”, ja que suposa una sobrecàrrega de treball per als metges, atesa la saturació del primer nivell assistencial.
Així mateix, ha exigit a l’ICS que demostri amb dades el suposat descens del nombre de visites domiciliàries efectuades per aquest servei de reforç i que les contrasti amb la demanda real assumida pels CAP.