Metges de Catalunya (MC) denuncia l’intent de CCOO de "torpedinar" en el Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut (ICS) de 19 de desembre de 2013 la resolució del director gerent que estableix un procés d’integració flexible del personal de contingent i zona al règim de personal estatutari del sistema sanitari públic.
El sindicat mèdic lamenta l’"actitud ignominiosa" dels representants de CCOO que han presentat objeccions "incomprensibles i injustificables" davant l’ICS per paralitzar la resolució que, seguint la recomanació de Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (SNS) i de la pròpia ministra de Sanitat, Ana Mato, preveu la continuïtat transitòria del personal sanitari que presta serveis en la modalitat de contingent i zona i la seva integració progressiva i flexible, respectant els drets consolidats, a l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut.
Per a MC, el sindicat de classe "ha volgut posar pals a les rodes" presentant com a argument el suposat incompliment del RD 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del SNS i millor la qualitat i seguretat de les seves prestacions, que establia la integració del personal de contingent i zona abans del 31 de desembre de 2013. Ara bé, CCOO "desconeix o ha volgut obviar" la recomanació dels advocats de l’Estat sobre la interpretació de la norma perquè els serveis de salut de les comunitats autònomes apliquin una integració flexible que respecti els drets consolidats, tal com ja han aplicat algunes autonomies. Aquesta recomanació va prendre forma d’acord en el ple Consell Interterritorial del SNS del passat 18 de desembre després que la ministra Mato es comprometés a portar la proposta al voltant de la integració del personal de contingent i zona "amb un ampli horitzó temporal" en el marc de la signatura de l’acord de col·laboració entre el Ministeri de Sanitat i el Fòrum de la professió mèdica.
L’organització recorda que no és la primera vegada que CCOO insisteix en la integració forçosa dels facultatius de contingent i zona. "Defensar qualsevol aspecte del RD 16/2012 és impresentable, però reivindicar l’aplicació d’una mesura contrària als treballadors és directament vergonyós. Un sindicat de classe no hauria de discriminar cap col·lectiu, tot i que l’experiència ens demostra que no és així, en especial respecte als metges", afirma el secretari general de MC, Francesc Duch.
Solució única, clara i amb garanties
Per esvair els dubtes i les diferències territorials en el procés d’integració dels metges de contingent i zona en el règim estatutari, el president de la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) i de MC, Albert Tomàs, demana "una solució única, clara i amb garanties en les 17 comunitats". En aquest sentit, la CESM ha demanat als seus associats que remetin un informe sobre la mesura adoptada per cada servei de salut autonòmic per sotmetre-ho a anàlisi en la propera reunió de la Comissió Permanent de l’organització.