MC denuncia pèrdues salarials en els facultatius que estan a la primera línia contra la COVID-19

Metges de Catalunya (MC) ha pogut constatar que les retribucions dels facultatius especialistes de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que estan fent front a la pandèmia de coronavirus, s’han reduït en gairebé 1.000 euros en la nòmina d’abril –la retallada podria ascendir fins als 1.500 euros en la propera remuneració de maig–, a causa de l’alteració de la jornada laboral per l’establiment de torns de 12 hores i la supressió de les guàrdies mèdiques que s’han deixat d’abonar.

Aquesta pèrdua salarial és especialment “dramàtica” en els metges interns residents (MIR) en formació que s’han sumat a la primera línia contra la COVID-19, els quals han rebut una nòmina coronavirus mileurista amb un 40% menys del seu salari habitual.

MC entén que l’actual emergència sanitària hagi capgirat temporalment les relacions laborals del personal mèdic, però considera “inacceptable” que els professionals de la medicina cobrin menys ara que abans de la pandèmia. “Aquest comportament de l’hospital envers els seus professionals és humiliant i vergonyós”, afirma l’organització, que exigeix a l’Institut Català de la Salut (ICS) que “reaccioni d’immediat i habiliti les mesures correctores necessàries per revertir aquest greuge amb uns facultatius que s’hi estan deixant la pell”.

Pel que fa a l’àmbit de la xarxa sanitària concertada, MC ha detectat anomalies retributives puntuals en alguns centres que espera que es resolguin aviat de manera satisfactòria.