MC retreu al CatSalut que era coneixedor de la minva retributiva dels residents durant la pandèmia

Protesta retallades MIR

Metges de Catalunya (MC) ha recriminat al Servei Català de la Salut (CatSalut) que “estava avisat” sobre la reducció de la nòmina dels metges interns residents (MIR) que, arran de la reorganització dels torns i les jornades en els centres sanitaris per fer front a la pandèmia del coronavirus, han deixat de fer guàrdies i han vist com el seu sou amb prou feines ha arribat als 1.000 euros en la paga d'abril. El president del sindicat, Jordi Cruz, ha donat suport a les queixes que un grup de MIR de l’àrea de Sabadell han traslladat per carta a la direcció de l’Institut Català de la Salut (ICS) sobre les condicions en què estan prestant assistència -i formant-se- en l’actual l’emergència sanitària.

Els residents han denunciat la manca d’equips de protecció i els riscos de contagi que han patit per l’ús de material defectuós o inadequat, i el desgast “físic i emocional” que arrosseguen derivat de les extenuants jornades de treball que s’han traduït en una disponibilitat de 24 hores al dia, els set dies de la setmana. A més, han manifestat el seu enuig perquè s’han sentit abandonats per part dels responsables de l’Administració. Pel que fa la seva retribució, han deixat palès que la supressió de les guàrdies mèdiques- que representen el 50% del seu sou- i la substitució per torns rotatoris de 12 hores de treball, els ha suposat la percepció d’un salari mileurista, ja que tampoc se’ls hi han reconegut els plusos per les hores treballades per les nits i els caps de setmana.

En aquest sentit, Cruz ha titllat de “frustrant i decebedora” l’actuació vers els MIR i ha recordat que el sindicat mèdic va avisar el director del CatSalut, Adrià Comella, sobre aquesta situació i altres que afecten la retribució dels facultatius durant la pandèmia, i ha alertat que es tracta d’un problema que no només afecta els residents, sinó també als metges adjunts.

Pel que fa a les possibles solucions, el dirigent sindical ha reiterat l’opció que es prengui com a referència la nòmina del mes de febrer, de manera que sigui aquesta la mínima que s’aboni mentre es perllongui la pandèmia, tal com també han demanat els MIR. Així mateix, Cruz ha reclamat que la millora de les condicions laborals i retributives dels professionals sigui estructural i no en forma de "pagueta", com l’anunciada pel Govern. "No necessitem copets a l'esquena, sinó una solució estructural que passa per recuperar el 5% del sou que ens van retallar el 2010 i els pagaments per objectius (DPO), que des de 2011 s'abonen de manera molt irregular".