MC denuncia que la manca de substituts "ofega" el CAP Roquetes-Canteres de Barcelona

CAP Roquetes-Canteres

La infradotació estructural de la plantilla mèdica de la majoria de centres d’atenció primària (CAP) deixa en situació precària els equips assistencials en el moment en què coincideixen diverses baixes laborals, o quan es jubilen professionals que no són substituïts de manera immediata. Així es troben actualment molts centres del territori català i, com a exemple, Metges de Catalunya (MC) assenyala el CAP Roquetes-Canteres de Barcelona, que es veu "ofegat" per la manca de reforços. Situat en un barri de perfil socioeconòmic baix i amb una població de referència de més 18.000 habitants, a aquest equip d’atenció primària li corresponen 14 places estructurals de facultatius especialistes en medicina familiar i comunitària. Hores d’ara i a causa de dues jubilacions i tres baixes de llarga durada, el centre només té cobertes 9 de les 14 places de personal mèdic, per la qual cosa cada facultatiu ha d’atendre una mitjana de 2.000 pacients. Un fet que es pot agreujar a partir del proper mes de juliol quan es preveu una jubilació més a la plantilla de metges de família.

Les absències, segons ha pogut conèixer el sindicat, s’estan cobrint gràcies al "sobreesforç continuat" que fan els professionals del CAP Roquetes-Canteres i també d’altres centres propers que reforcen l’assistència per la via dels torns dobles, l’atenció urgent i les guàrdies. L’elevada complexitat social i sanitària del centre, i les dures condicions laborals i assistencials provoquen que la permanència del personal eventual sigui "molt dificultosa", apunta MC. Per aquest motiu, tota la pressió recau sobre els facultatius del mateix CAP, que presten l’atenció "al límit de les seves possibilitats i de la seva salut física i mental", denuncia l’organització.

En aquest sentit, el sindicat recorda que es tracta d’una situació que es reprodueix a molts altres centres d’atenció primària i que pateixen en el seu dia a dia centenars de metges de família. "L’Administració errarà si situa el focus del problema en les baixes i no en les causes que provoquen aquestes incapacitats laborals. L’arrel es troba en les condicions de treball que fan emmalaltir els professionals i repudiar un àmbit assistencial que no els permet exercir la medicina amb qualitat ni conciliar les seves vides fora de les consultes", rebla MC.